EUROPA, ÎN PREAJMA UNEI NOI CRIZE DE PROPORȚII

de Cuget Liber Luni, 05 Decembrie 2016 153
Premierul Matteo Renzi a anunțat, duminică noapte, că își va prezenta demisia după referendumul pierdut categoric. Italienii au respins cu peste 55% reforma constituțională propusă de Renzi. Căderea Guvernului de la Roma poate declanșa un scenariu de coșmar. Instabilitatea politică poate provoca prăbușirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Asta poate duce și la o eventuală ieșire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european. 

"Guvernul condus de mine se oprește aici. Îmi voi prezenta în cursul zilei de mâine demisia. Eșecul de la referendum este în responsabilitatea mea. Eu am pierdut, nu voi, cei care ați votat pentru reforme", a declarat, ieri, premierul italian după închiderea urnelor și după anunțarea primelor rezultate.
Matteo Renzi își va prezenta azi demisia președintelui Italiei, potrivit CNN. Urmează ca noul Executiv să fie stabilit de parlamentul de la Roma.
Demisia lui Matteo Renzi poate avea consecințe neprevăzute asupra stabilității sistemului bancar italian. În plan politic, populiștii vor avea de câștigat, în special Mișcarea Cinci Stele, cel mai puternic partid anti-sistem din Italia. Cel mai sumbru scenariu: un referendum pentru o eventuală ieșire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.
XXX

Autoritățile electorale au închis la ora locală 23.00 (00.00 ora României) secțiile de vot din peninsula Italia, după ce peste 50 de milioane de alegători italieni au fost chemați la urne pentru a-și exprima poziția într-un referendum controversat. Aproximativ 69,3% dintre alegătorii italieni votaseră până la ora locală 22.00 (21.00 ora României), transmite ANSA.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei