Fotografia câștigătoare la World Press Photo of the Year 2012 a fost trucată

de Cuget Liber Marţi, 14 Mai 2013 111
Fotografia care a câștigat trofeul World Press Photo of the Year în 2012, cel mai prestigios premiu din fotografia de presă, a fost de fapt trucată de autorul ei, acesta aducând modificări imaginii ce prezintă un grup de bărbați transportând cadavrele a doi copii pe străzile din provincia Gaza, transmite Realitatea.net.
Fotografia realizată de Paul Hansen, publicată în cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost făcută pe 20 noiembrie 2012 pe străzile din provincia Gaza.
Ea prezintă un grup de bărbați care transportă spre o moschee, în cadrul unei ceremonii funerare, cadavrele înfășurate în pânză albă a doi copii, nepotul și nepoata bărbaților din acel grup, uciși la vârsta de doi ani, respectiv trei ani, în urma distrugerii casei lor de un proiectil israelian.
Fotografia câștigătoare a suferit, de fapt, modificări, scrie site-ul extremetech.com, care lansează într-un articol discuția despre cum a reușit Hansen "să păcălească o comisie de jurați cu experiență" prin abilitățile sale în Photoshop și cum un expert în computere "a observat născocirea frauduloasă de la o poștă".
Evenimentul în sine surprins în fotografie - bărbații care transportă cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza - nu este trucat, dar fotografia în sine este "aproape sigur" compusă din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini și reîmbinate și obținând, prin manipulare, o iluminare mai puternică pe chipurile bărbaților.
Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini în medicină legală. Potrivit articolului de pe extremetech.com, care explică în detaliu cum a decurs analiza manipulării fotografiei, aceasta a constat în mai multe etape bine definite: mai întâi, imaginea de bază a fost convertită din format raw și deschisă în programul Photoshop pe 20 noiembrie 2012, data exactă la care a fost făcută.
Apoi, pe 4 ianuarie 2013, o altă imagine a fost deschisă și adăugată la cea originală, iar o oră mai târziu o a treia imagine a fost introdusă, rezultatul final fiind salvat jumătate de oră mai târziu.
Krawetz a efectuat și o analiză a nivelului de erori (error level analysis - ELA), prin care a comparat nivelul de eroare al pixelilor care au fost modificați prin algoritmul de compresie JPEG cu cel al pixelilor modificați prin manipulare fotogafică. Marginile albe marcate în ilustrația alb-negru sunt un semn al metodei de "ascuțire" folosite în Photoshop.

Taguri

Comentează știrea

hmm
14 mai 2013
editata

Asta se numeste EDITARE nu TRUCARE. Deci...e la fel de minunata poza, doar ca e editata. E ca si cum scuipi o femeie in fata ca si-a pus ruj si urli la ea ca e TRUCATA.

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei