Franța acuzată de discriminare față de romi

de Cuget Liber Vineri, 11 Noiembrie 2011 610
Politica de demolare a taberelor de romi, decisă de Franța în vara lui 2010, a fost discriminatorie și contrară demnității umane, a decis o instanță de control din Consiliul Europei, într-un raport publicat la Strasbourg.
Intenția de demolare a taberelor ilegale a fost anunțată de Nicolas Sarkozy la sfârșitul lui iulie 2010, după incidente produse de romi în Saint-Aignan.
Anunțul președintelui a provocat reacții aprinse din partea organzațiilor pentru drepturile omului, dar și din partea Comisiei Europene și României.
"Respectivele măsuri au demonstrat neres-pectarea valorilor esențiale înscrise în Cartea europeană, mai ales cea a demnității umane, măsuri a căror natură și amploare au mers dincolo de încălcările obișnuite ale Cartei", a spus Comitetul european pentru drepturi sociale.
În opinia acestui organism, Franța a încălcat atât regulile privitoare la dreptul la locuință, cât și pe cele în vigoare în materie de expulzare. Comitetul de experți, ale cărui avize se impun statelor, se ocupă cu respectarea Cartei europene a drepturilor sociale de către țările membre. Comitetul a fost sesizat în urma unei reclamații a Centrului privind drep-tul la locuințe și expulzări, un ONG de la Geneva.
Circulara din 5 august 2010, care viza în primul rând taberele de romi, înainte de a fi înlocuită cu un nou text judiciar, mai greu de contestat, în 13 septembrie, "a permis un tratament în mod clar și direct discriminatoriu", a adăugat comitetul.
În ceea ce privește repatrierea romilor români și bulgari - circa 1.000 numai în august 2010, potrivit Guvernului francez - măsurile seamănă cu expulzările colective, interzise prin Convenția europeană a drepturilor omului.
Guvernul francez nici măcar nu a stabilit în fiecare caz în parte caracterul ilegal al șederii romilor vizați de aceste expulzări, afirmă experții. Ei resping argumentele Franței, potrivit cărora plecările au fost voluntare, în condițiile în care candidații primeau un ajutor de 300 de euro de adult și de 100 de euro de copil.
Acceptarea acestui ajutor "arată o situație precară sau o situație în care lipsa libertății economice prezintă un pericol pentru libertatea politică de circulație", afirmă experții.  
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei