G7 cere Israelului să garanteze băncilor palestiniene desfăşurarea operaţiunilor bancare

de Sorin MIHALACHE Duminică, 26 Mai 2024 382
Miniştrii de finanţe ai G7, reuniţi în Italia, au cerut Israelului să garanteze băncilor palestiniene desfăşurarea operaţiunilor bancare, astfel încât să evite blocarea unor tranzacţii vitale în Cisiordania ocupată, transmite agenţia AFP.
„Cerem Israelului să ia măsurile necesare pentru a se asigura că serviciile bancare între băncile israeliene şi cele palestiniene rămân în vigoare”, au îndemnat miniştrii de finanţe ai celor mai bogate ţări din lume în declaraţia lor finală.
Acest apel a fost lansat după ce Israelul a ameninţat că va interzice accesul băncilor palestiniene la sistemul său bancar.
Această ameninţare a provocat o mare îngrijorare la Washington. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că întreruperea legăturilor dintre băncile palestiniene şi cele israeliene ar provoca o criză umanitară. Ea a precizat că i-a scris premierului israelian Benjamin Netanyahu pe această temă.
„Aceste canale bancare sunt esenţiale pentru efectuarea tranzacţiilor care permit importuri în valoare de aproape opt miliarde de dolari din Israel, inclusiv electricitate, apă, combustibil şi alimente, şi facilitează exporturi în valoare de aproape două miliarde de dolari pe an, de care depinde traiul palestinienilor”, a spus ea.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei