La zece ani de la atentatele din 11 septembrie, SUA rămân o putere vulnerabilă

de Cuget Liber Marţi, 06 Septembrie 2011 964
La zece ani de la atentatele din 11 septembrie, America rămâne o putere vulnerabilă. Cele două războaie împotriva terorismului au slăbit Statele Unite. Confruntată în prezent cu alte provocări, America nu mai este un model universal. După extremismul islamist, SUA sunt amenințate de terorismul cibernetic, scrie ziarul elvețian Le Temps.
Războiul din Afganistan continuă să facă victime în rândul soldaților americani. Potrivit Departamentului de stat, 1.741 de militari americani au murit până în prezent în acest război.
La începutul acestei săptămâni, care va fi marcată de comemorarea a zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, mulți își aduc aminte de acel sentiment de 'sfârșit al lumii', de vulnerabilitate. Sentimentul de vulnerabilitate nu a dispărut. Nimic nu a putut să-l înfrângă. Mai ales din cauza celor două războaie duse în numele luptei împotriva terorismului, care nu au făcut decât să-l amplifice, pe măsură ce victoria promisă întârzia să apară.
Desigur, Osama Ben Laden a murit, dar acest lucru nu a contribuit decât pe jumătate la crearea unui sentiment de siguranță. Desigur, recentele declarații ale lui Leon Pannetta, noul șef al Pentagonului care considera drept sigură 'victoria strategică' împotriva Al-Qaida, par mult mai relevante și bazate pe fapte decât 'misiunea îndeplinită' proclamată cu mulți ani în urmă de președintele George Bush.
Dar, între timp, o serie de alte evenimente au contribuit la edificarea acestui sentiment de fragilitate: bomba cu efect întârziat a Pakistanului, și poate mâine a Yemenului, Libiei sau Algeriei. Apoi descoperirea amenințării unui terorism 'domestic', care s-a manifestat în SUA prin uciderea unui ofițer american de origine arabă în baza militară Fort Hood și, mai recent, prin tentativa de atentat eșuată din centrul New York-ului. Trebuie menționată și conștientizarea unei fragilități economice - legată în primul rând de deficitul bugetar extrem de mare cauzat de războaiele din Irak și Afganistan.
Percepția lumii este acum mai complexă. Una din dovezile evidente ale acestei complexități este 'primăvara arabă', mișcare în cursul căreia populațiile țărilor din această regiune au dorit să arate că nu sunt de acord cu Ben Laden și acoliții acestuia, care vroiau să-i transforme în soldați disciplinați ai jihadului, și nici cu un Occident care visa să-i convertească în 'oițe' ale unei 'democrații' conduse de despoți aroganți.
Conform lui Leon Panetta, nu ar exista în prezent decât câțiva șefi declarați ai Al Qaida. 'Numărul 2' al organizației, Atiyah Abd al-Rahman, ar fi fost chiar ucis acum câteva zile, fapt ce nu a trezit reacții deosebite din partea americanilor, preocupați de uraganul Irene. Este un succes: hidra terorismului 'global' a fost înfrântă după ce a încercat, fără succes până acum, să comită zeci de tentative de atentate comparabile ca amploare cu cele din 11 septembrie.
În timp ce războiul dus de americani în Irak a fost, fără îndoială, cea mai dramatică și nedreaptă consecință a evenimentelor din 11 septembrie, nu mai este nimeni care să vrea acum să joace rolul de 'jandarm al lumii' pentru a face față replicilor locale ale terorismului global. Națiunile Unite au încercat acest lucru și au avut un anumit succes în Côte d'Ivoire, și mai ales în Libia, unde dispun de brațul înarmat al NATO. Dar, paradoxul paradoxurilor, europenii sunt cei care au apelat la SUA, care erau reticente, pentru a îndeplini o misiune pe care ei înșiși erau incapabili să o ducă la bun sfârșit.
În prezent, Statele Unite se confruntă cu un alt uragan, cel al propriului lor declin și al rivalității cu China. Acolo unde, acum un deceniu, europenii le reproșau ambiții imperialiste și setea de putere, ele sunt suspectate în prezent de intenția de repliere.
Statele Unite ar fi putut face față mai ușor acestor provocări dacă ar fi ieșit tefere din lupta împotriva Al Qaida. Dar nu este nici pe departe așa. 'Succesul nostru necesită o strategie care să fie conformă cu valorile noastre fundamentale ca națiune și popor', afirma Barack Obama.
Or, din acest punct de vedere, urmările evenimentelor din 11 septembrie au fost un eșec evident. În pofida faptului că Barack Obama a întins mâna țărilor arabe, că țara vrea din nou să devină un model universal, Statelor Unite le lipsește încrederea în ele însele. Potrivit unui studiu al Washington Post, 1.200 de diferite agenții ale guvernului se ocupă în prezent, și adesea în mod lipsit de transparență, de lupta împotriva terorismului, la care se adaugă alte 2.000 de companii private.
Prăbușirea turnurilor gemene nu a creat doar un crater în centrul Manhattanului, ci și o enormă groapă neagră în plin centru al democrației americane, consideră Le Temps.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei