Marile avantaje ale Zonei Euro

de Cuget Liber Luni, 23 Iulie 2012 254
Exporturile germane generează venituri mult mai mari decât contribuția statului german la lupta împotriva crizei din zona euro. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de analiști europeni.
Desigur, deprecierea euro crește avantajul competitiv al Germaniei și implicit avantajează exportatorii. În total, exportatorii au câștigat din devalorizarea euro în raport cu monedele statelor din afara Uniunii Europene aproximativ 100 de miliarde de euro. Contribuția Germaniei la fondul de urgență aflat în proces de înființare este de aproximativ 9 miliarde euro.
Un studiu Citigroup arată că Germania are acum o monedă cu circa 20% mai slabă decât dacă ar fi existat marca germană. Moneda mai slabă crește surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, adică 100 miliarde de euro, scriu cei de la RFI România.
Euro a atins săptămâna trecută minimul ultimilor doi ani în raport cu alte monede, oferind sprijin unei economii în care costurile cu forța de muncă au crescut mai lent decât în țările europene.
În anul 2010, analiștii estimează că 60% din exporturile Germaniei sunt livrate în afara zonei euro, comparativ cu circa 50% în cazul Franței și 42% în cel al Spaniei. De la intro-ducerea euro la tranzacționare, în anul 1999, exporturile germane au crescut cu 120%. Cele ale Franței și Italiei au avansat cu 40%, în timp ce pentru Grecia doar cu 30%.
Analiști ai Bank of America Merrill Lynch au calculat că Germania ar avea de pierdut mai mult decât oricare alt stat euro dacă ar părăsi uniunea monetară: moneda germană s-ar aprecia rapid cu 14% și ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, adică cu 185 miliarde de euro.
Peste Canalul Mânecii, britanicii fac și ei calcule privind exportul. Astfel, Marea Britanie a ajuns să exporte mai multe bunuri către țările din afara Uniunii Europene decât către economiile UE. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată după anul 1970, momentul la care Marea Britanie a aderat la Piața Comună.
Exporturile Marii Britanii din perioada martie-mai 2012 către țările din afara UE au reprezentat 51% din total, crescând cu 13,2 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Livrările către țările membre au coborât cu 7,2% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cele mai mari scăderi ale cererii fiind observate la țările lovite sever de criză. Astfel, exporturile britanice către Italia s-au diminuat cu 20%, către Portugalia cu 14,5%, iar cele destinate Spaniei s-au redus cu 9,2 %.
Toate aceste analize arată că, dincolo de criză, statele europene dezvoltate au avantaje substanțiale prin faptul că fac parte din zona euro.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei