Nivelul de alertă a fost ridicat. Erupție iminentă a vulcanului care a provocat tsunami-ul cu peste 400 de victime

de Cuget Liber Vineri, 28 Decembrie 2018 295
Autoritățile indoneziene au ridicat joi nivelul de alertă pentru vulcanul în erupție Anak Krakatoa, la câteva zile după ce erupția acestuia a produs un tsunami ce a provocat moartea a peste 400 de persoane, informează DPA.
Nivelul de alertă pentru Anak Krakatoa a fost ridicat la al doilea nivel ca importanță, "standby", în timp ce zona de excludere din jurul său a fost extinsă la o rază de cinci kilometri, a informat Agenția pentru gestionarea dezastrelor (BNPB).
Vulcanul, situat în strâmtoarea Sunda, între insulele Java și Sumatra, a ejectat miercuri în atmosferă nori de cenușă, care au ajuns în orașele Serang și Cilegon din provincia Banten, a indicat purtătorul de cuvânt al agenției citate, Sutopo Purwo Nugroho.
"Cenușa vulcanică este inofensivă", a declarat Nugroho. "Ea ajută la fertilizarea solului, însă rezidenții sunt sfătuiți să poarte măști și ochelari de protecție când ies afară", a completat acesta.
De asemenea, cursele aeriene au fost redirecționate, precizează DPA.
"Din cauza alertei roșii cauzate de cenușa vulcanului Krakatau, toate zborurile au fost redirecționate", a anunțat Agenția indoneziană de controlează traficul aerian, AirNav, într-un comunicat oficial.
Potrivit lui Harry Sirait, purtător de cuvânt al AirNav, a spus că avioanele care urmau să zboare pe deasupra vulcanului aflat în erupție vor folosi rute alternative.
Zborurile spre și de pe Aeroportul Internațional Soekarno-Hatta din Tangerang, Banten, la 136 de kilometri est față de vulcan, nu vor fi afectate de cenușă, întrucât aceasta cade la sud-vest de aeroport, a precizat Harry Sirait.
Aeroportul Radin Inten II din Bandar Lampung, la 100 de kilometri nord de vulcan, va rămâne și el deschis.
Erupția de sâmbătă a determinat prăbușirea în mare a flancului sud-vestic al vulcanului, provocând o alunecare de teren submarină, care a declanșat apoi un tsunami.
Tsunamiul a lovit zonele de coastă ale provinciilor Lampung și Banten și a cauzat moartea a cel puțin 430 de persoane și strămutarea altor câteva mii.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei