Numărul bărbaţilor ucraineni care fug de mobilizare şi intră ilegal în Slovacia s-a dublat într-un an

de Sorin MIHALACHE Duminică, 12 Mai 2024 366
Autorităţile din Slovacia au anunţat că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează agenţia AFP.
Potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci, 338 de ucraineni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi la frontieră în primele patru luni ale anului, faţă de 166 în aceeaşi perioadă a anului 2023.
„În prima săptămână a lunii mai, am arestat 45 de bărbaţi”, a declarat Agnesa Kopernicka, purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră slovace. „În aceeaşi perioadă anul trecut, numărul lor era de patru”, a adăugat ea.
O nouă lege, care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni în Ucraina, va face mai dificilă evitarea mobilizării.
De la invazia Rusiei în Ucraina, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească ţara, însă unii încearcă să iasă din ţară în mod ilegal.
Kopernicka a afirmat că ucrainenii care trec graniţa sunt plasaţi mai întâi în arest preventiv, înainte de a obţine un permis de şedere în Slovacia şi de a fi eliberaţi.
„De la începutul războiului, nu a existat nicio readmisie a imigranţilor din Slovacia în Ucraina”, a spus ea.
De le începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, 1.484 de ucraineni au fost arestaţi la graniţă, potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei