Paradă militară în Piaţa Roşie. Putin, înconjurat doar de preşedinţi ai ţărilor ex-sovietice

de Sorin MIHALACHE Marţi, 09 Mai 2023 173
Parada militară de Ziua Victoriei s-a desfăşurat, marţi, 9 mai, în Piaţa Roşie din Moscova în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a mai multor lideri ai republicilor post-sovietice, pe fondul unor măsuri stricte de securitate de teama unor acte de sabotaj ucrainean, transmite agenţia EFE.
Evenimentul a fost prezidat de Vladimir Putin, care s-a adresat trupelor participante la paradă, conform tradiţiei, inclusiv unităţilor care luptă în Ucraina în cadrul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale”, în fapt invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.
În absenţa liderilor occidentali şi a altor şefi de stat de renume, printre invitaţi s-au numărat liderii Belarusului, principalul aliat al Rusiei în conflictul actual, Armeniei şi ţărilor din Asia Centrală - Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan.
Kremlinul a recunoscut că autorităţile ruse au decis să anuleze mai multe evenimente publice legate de aniversarea a 78 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, precum marşul cunoscut sub numele de Regimentul Nemuritor, din cauza a ceea ce a numit acte teroriste ale Kievului.
„S-au luat toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea, cu atât mai mult când vorbim de prezenţa oaspeţilor străini şi a şefului statului”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Într-o decizie fără precedent, Piaţa Roşie a fost închisă timp de două săptămâni, chiar înainte de atacul cu drone de săptămâna trecută asupra Kremlinului, pe care Moscova l-a pus pe seama Kievului.
În plus, din acelaşi motiv, peste 20 de oraşe din partea europeană a Rusiei, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea anexată, au anulat parada, care a avut totuşi loc în principalele oraşe din Urali şi Siberia.
În ciuda ostilităţilor, Putin a felicitat poporul ucrainean de Ziua Victoriei, dar nu şi pe preşedintele ţării, Volodimir Zelenski.
În total, potrivit Ministerului Apărării rus, în Piaţa Roşie au defilat peste 10.000 de militari şi 125 de tipuri de echipamente militare, inclusiv tancuri T-90, T-72 şi T-14, precum şi piese de artilerie, baterii antiaeriene şi rachete de croazieră.
XXX
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat că Rusia va „prevala” în lupta sa împotriva aşa-zişilor „imperialişti”, relatează agenţia nord-coreeană KCNA, în remarci despre care se crede că se referă la Ucraina şi susţinătorii ei occidentali, cum sunt Statele Unite.
Coreea de Nord şi-a strâns relaţiile cu Kremlinul şi a susţinut Moscova după invazia acesteia de anul trecut din Ucraina, inclusiv anexarea de către Rusia a unor teritorii din Ucraina, condamnată ca ilegală de majoritatea statelor membre ale ONU. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei