"Putinismul nu va rezista multă vreme... este extraordinar de ineficient"

de Cuget Liber Miercuri, 29 Octombrie 2014 125
Sistemul politic rus actual, numit "putinism", "nu va rezista mult timp", afirmă scriitorul Boris Akunin, care se declară "pesimist pe termen scurt în privința Rusiei, dar optimist pe termen mediu", apreciind că în prezent țara sa "se afundă în tenebre", scrie mediafax.ro. 

"Mă tem că prețul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi ridicat", spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru scriitorul britanic de origine poloneză.
"Nu există nicio îndoială că acest regim va dispărea, pur și simplu pentru că este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric", adaugă scriitorul, "părintele" detectivului Erast Fandorin, un amestec de James Bond și Sherlock Holmes în Rusia țarilor, înainte de Revoluția din 1917.
Întrebat despre aparenta eficiență a puterii ruse în Ucraina, Akunin spune că "nu știe foarte bine ce se petrece acolo", dar se declară convins că "amenințarea rusă reprezintă un factor de consolidare a națiunii ucrainene". Problema principală a Ucrainei este "aceeași ca în Rusia: corupția", adaugă el.

"Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situații aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viața oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor", consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de "arestocrație", sau, mai bine zis, de un grup de oameni care își rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează.
Scriitorul consideră că această putere se sprijină în special pe trei grupuri sociale: poliția și serviciile speciale, oligarhii aliați Kremlinului și funcționarii corupți.
Întrebat despre sondajele care îi acordă o foarte mare popularitate președintelui Vladimir Putin, el afirmă că majoritatea rușilor nu sunt interesați de politică și, atunci când sunt întrebați dacă îl susțin pe liderul de la Kremlin, răspund mecanic "da", doar pentru a avea parte de liniște.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei