Ţările membre ale Consiliului Europei se reunesc la Strasbourg pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 15 Mai 2024 120
Miniştrii de externe ai celor 46 de state membre ale Consiliului Europei se reunesc, vineri, 17 mai, la Strasbourg pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina după invazia rusă, relatează agenţia AFP.
Summitul are loc într-un moment în care Consiliul Europei marchează 75 de ani de existenţă, o aniversare ce va fi sărbătorită, joi seară, în cadrul unei ceremonii la Opera din Strasbourg.
Această organizaţie internaţională a fost creată la câţiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1949, pentru a apăra democraţia, drepturile omului şi statul de drept în Europa. Ea reuneşte 46 de state şi 700 de milioane de cetăţeni.
Rusia a fost exclusă la scurt timp după invazia din Ucraina la 24 februarie 2022.
Pe agenda reuniunii de vineri se află măsurile Consiliului Europei în faţa agresiunii ruse şi continuarea deciziilor luate la summitul şefilor de stat şi de guvern de la Reykjavik de acum un an.
La acest summit, s-a decis crearea unui registru internaţional la Haga pentru a evalua daunele provocate Ucrainei de la invazie, pentru a pregăti factura care va fi prezentată într-o zi Moscovei.
„Ideea este de a înregistra plângerile referitoare la pierderea de vieţi omeneşti, răniri, tortură şi alte suferinţe fizice, inclusiv violenţă sexuală, strămutare forţată sau deportare, pierderea veniturilor, distrugerea caselor şi a firmelor, mediu”, a explicat Markiyan Kliuchkovskyi, director executiv al registrului.
El a spus că se aşteaptă să primească până la 10 milioane de plângeri împotriva Moscovei, reclamaţii care pot fi depuse prin intermediul aplicaţiei guvernamentale ucrainene Diia.
Consiliul Europei l-a însărcinat, de asemenea, pe secretarul său general, Marija Pejcinovic Buric, să lucreze la pregătirile pentru un „tribunal special care să judece crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”.
Contururile acestei viitoare curţi sunt încă neclare, iar Buric, al cărei mandat se încheie în septembrie, va trebui să deschidă calea pentru chestiunea statutului curţii, precum şi pentru un posibil proiect de acord privind, în special, finanţarea sa, conform unei decizii a Comitetului de Miniştri al Consiliului.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei