Ungaria: Partidul Fidesz, proiect de lege privind protecţia suveranităţii naţionale

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 22 Noiembrie 2023 122
Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a înaintat parlamentului un proiect de lege privind protecţia suveranităţii naţionale pentru a se apăra împotriva a ceea ce a numit ingerinţa politică nejustificată a unor persoane sau grupuri străine, informează agenţia Reuters.
Proiectul de lege vine pe fondul intensificării campaniei partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie şi în contextul în care, în ultimii 13 ani, naţionalistul Viktor Orban este în conflict cu Uniunea Europeană în privinţa respectării drepturilor democratice în Ungaria.
Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a negat acuzaţiile că ar submina democraţia ţării sale.
Proiectul de lege ar urma să înfiinţeze o autoritate separată, care să exploreze şi să monitorizeze riscurile de interferenţă politică şi să recomande modificări ale reglementărilor. De asemenea, ar urma să pedepsească cu până la trei ani de închisoare finanţarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri.
„Suveranitatea Ungariei este afectată - şi prezintă, de asemenea, un risc crescut pentru securitatea naţională - dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizaţii dependente de orice putere, organizaţie sau persoană străină”, se arată în proiectul de lege. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei