Uniunea Europeană vrea să aibă o listă neagră care să sancţioneze corupţia de oriunde în lume

de Sorin MIHALACHE Joi, 04 Mai 2023 112
Comisia Europeană a prezentat propunerile sale pentru armonizarea dispoziţiilor penale anticorupţie în Uniunea Europeană, dar şi pentru a adăuga pe „lista neagră” cu sancţiuni europene autorii actelor de corupţie comise oriunde în lume, relatează agenţia AFP.
„Noi trimitem un mesaj clar: UE nu este deschisă celor care se dedau la corupţie, indiferent unde se produce ea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
„Corupţia poate ameninţa pacea şi securitatea internaţională, poate alimenta criminalitatea organizată, terorismul şi alte infracţiuni. Iată de ce ne extindem câmpul de acţiune pentru a lupta contra corupţiei în lumea întreagă”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă.
Potrivit cadrului legislativ propus de Bruxelles, ce încă are nevoie de aprobare în Consiliul UE, aceste persoane considerate ca implicate în „activităţi grave de corupţie”, indiferent de naţionalitatea loc, şi-ar putea vedea activele din UE îngheţate şi ar putea primi interdicţii de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.
De asemenea, ei ar urma să fie privaţi de acces la resurse financiare în UE.
Acest mecanism vizează corupţia activă sau pasivă, deturnarea de fonduri de către un agent public, în special în ţările considerate drept necooperante în materie fiscală. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei