De ce e bine să mâncăm praz

de Cuget Liber Luni, 10 Februarie 2014 389
Crud sau gătit, simplu sau amestecat, plin de arome, prazul este rudă cu usturoiul și ceapa, având numeroase calități. Conține, între altele: vitaminele A, B, C, E, K, minerale - potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare, polifenoli. Iată câteva dintre beneficiile prazului, citate de Unica.ro:

Beneficiile prazului - este diuretic, laxativ, antiseptic, depurativ, tonic nervos etc. - combate anemia și indigestia; - protejează vasele de sânge; - susține sistemul cardiovascular; - ameliorează artrită, guță, reumatismul, litiază urinară, ateroscleroza, obezitatea. 

Opinia cercetătorilor. Dacă în urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai în tulpină, recent s-a demonstrat că frunza deține mult mai multe secrete. Cercetătorii în domeniul medicinii de la Universitatea Klagenfurt (Austria) au constatat că frunza verde de praz are un bogat conținut în radicali liberi (substanțe chimice foarte reactive), care facilitează absorbția unor aminoacizi esențiali din proteinele animale. Medicii au demonstrat, în urmă a 6 ani de studiu, că un consum sporit de frunze verzi de praz, timp de 100 de zile, crește eficacitatea metabolismului proteic hepatic cu 60-70%. Trebuie reamintit că proteienele sunt cele mai importante substanțe din organism. Dovezi științifice incontestabile ale austriecilor arată că substanțele din frunzele de praz dețin puterea de reechilibrare a majorității funcțiilor biologice, în special prin antrenarea producției de biocatalizator (enzime și hormoni proteici, ca și de celule ale apărării imunitare împotriva bolilor infecțioase). Prin stimularea metabolismului proteic se explică, mai modern, recomandarea prazului în astenii fizice și nervoase, dezechilibrări nervoase, sclerozarea unor țesuturi (pierderea funcției acelui țesut), cum ar fi, spre exemplu, arteroscleroză sau scleroză în plăci. 

Prazul, dușmanul colesterolului. Tot în frunza de praz se întâlnesc foarte mici cantități de siliciu, care poate fi absorbit cu mare ușurință dimineața. Siliciul s-a dovedit un important dușman al colesterolului, acționând atât asupra producerii sale, cât și asupra descompunerii acestuia (în colină și sterol). Aceiași cercetători au pus în evidență, în urmă cu un an, că 212 din 342 de pacienți cu arteroscleroză reacționează de 80-90 de ori mai rapid la tratamentele medicale antiaterosclerotice dacă din alimentația lor face parte și prazul. Se poate spune că frunza de praz este un medicament eficace atât în arteroscleroză (disfuncția țesutului din pereții arterelor), cât și în ateroscleroza (disfuncția vaselor de sânge, cauzată de depunerea de colesterol). În afară de miracolele siliciului prezent în frunza de ceapă și praz, s-a descoperit și prezența a numeroși compuși sulfurati, care activează unele lipaze (enzime care distrug grăsimile) din hipoderm, stratul de grăsime de sub piele. De aceea, unii nutriționiști recomandă în oricare dietă de slăbire consumul frunzelor de praz. 

Îmbunătățește metabolismul zaharurilor. Cercetătorii germani au descoperit că frunzele de praz conțin o substanță monozaharidică denumită "All-Ozem", ce acționează direct asupra insulinei, crescând efectul hipoglicemiant al acesteia. Recent, aceiași cercetători arătau că un consum crescut de dulciuri, asociat unui consum de frunze de praz, crește cu 40-60% efectul insulinei, iar un consum foarte sărac cu zaharuri reduce efectul acestui hormon cu 5-10%. All-Ozem-ul din frunza de praz este un puternic afrodisiac, netoxic, care se alătură celorlalte substanțe stimulente ale apetitului sexual, prezente în praz. 
Pe piața germană a afrodiziacelor naturiste există deja șase produse bazate pe extract de frunze de praz.
Recomandări. Puteți păstra prazul netăiat și nespălat în frigider, învelit ușor într-o pungă, pentru o săptămâna sau două. Alegeți firele mai subțiri de praz. Poate fi fiert și înghețat, însă își pierde din proprietăți. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei