Din secretele cozonacilor pufoși

de Cuget Liber Marţi, 16 Decembrie 2014 312
Pentru că nu se concepe masă de Crăciun fără cozonac, iată ce spun specialiștii retete.acasa.ro, că ar fi bine să știți înainte de a vă apuca de frământat și de copt:
Toate ingredientele, la temperatura camerei. Ingredientele pentru cozonac - în special ouăle și drojdia - trebuie scoase de seara de la frigider și ținute la temperatura camerei. Diferențele de temperatură dintre ingrediente pot interfera cu drojdia și pot împiedică aluatul să crească.
Nu opăriți drojdia cu lapte. Atunci când prepari maiaua, care este partea esențială a cozonacului, este foarte important să nu pui laptele fierbinte, întrucât afectează acțiunea drojdiei și da înapoi aluatul.
Făina se cerne de câteva ori. Cine nu are ciur sau sită, atunci să își cumpere rapid! Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale preparării cozonacilor sunt legate de făină. Indiferent că este de foarte bună calitate sau special făcută pentru produse de patiserie, este obligatoriu să cerni făină de vreo trei ori înainte de a te apucă să o amesteci cu celelalte ingrediente. Bunicuțele spun că ajută aluatul să fie mai dens și cozonacul mai fraged.
Frământați minimum jumătate de oră. Alături de maia și ingrediente proaspete, Frământatul este un element-cheie pentru creșterea aluatului și pentru obținerea unui cozonac pufos. Cu cât frămânți mai mult aluatul, cu atât crești șansele că acesta să crească mai mult, iar cozonacul să aibă o textura fragedă și pufoasă. Bunicuțele gosopodine și bucătării pricepuți recomandă frământarea aluatului pentru cel puțin 30 de minute sau până în momentul în care acesta se dezlipește singur de pe mâini.
Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii. Este mai mult decât obligatoriu să ții cuptorul închis pe tot parcursul procesului de coacere sau măcar în primele 20 de minute. Totul, din cauză că în primele minute de la intrarea în cuptor, procesul de creștere al aluatului continuă, iar dacă deschizi ușa cuptorului și apar diferențe de temperatură, există riscul că aceștia să dea înapoi și să nu mai iasă crescuți și pufoși. Ca să nu vă tenteze să-i verificați, puneți un postit lângă cuptor, ar fi păcat să ratați cozonacii, după ce ați muncit atât!
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei