Elevii din învățământul dual își vor putea continua studiile într-o universitate

de Simona ANGHEL Joi, 05 Ianuarie 2023 1560
Un pas important spre dezvoltarea învățământului dual profesional în România a fost făcut de Ministerul Educației odată cu alocarea financiară de 338 milioane euro (valoare eligibilă din PNRR, fără TVA), prin lansarea, la finele anului trecut, a apelului de proiecte competitive „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”.
Pentru prima dată în istorie, în cadrul consorțiilor, elevii din învățământul dual pot beneficia de un parcurs educațional și profesional predictibil, conectat cu mediul universitar. Astfel, studenții pot dobândi calificări de nivel 3 - 8, conform Cadrului Național al Calificărilor.
În România, 56% dintre elevii din ciclul secundar superior (clasele IX-XII) sunt înscriși în sectorul învățământ profesional și tehnic (ÎPT), peste media UE de 48%. Prima promoție de absolvenți ai învățământului dual înregistra, în vara anului 2020, 1.847 de absolvenți certificați, pentru un total de 39 de calificări profesionale, de nivel 3, din 12 domenii de formare profesională. Dintre aceștia, doar 882 au continuat studiile pentru nivelul 4 de calificare. Conform datelor din SIIIR, în anul școlar 2020-2021, 98.430 de elevi au fost înscriși într-o rută profesională de 3 ani, reprezentând aproximativ 17% din numărul total al elevilor de liceu.
Odată cu intrarea în vigoare a legislației care reglementează ruta duală completă, se estimează o creștere a atractivității rutei profesionale, astfel încât, în anul școlar 2025-2026, să se înregistreze o creștere de până la 40% a numărului de elevi înscriși în ruta profesională, cum ar fi de exemplu elevi din ÎPT, licee tehnologice, inclusiv ruta duală completă, în comparație cu numărul total de elevi de liceu.
Ministerul Educației anunță alocarea sumei de 21,12 milioane euro pentru fiecare proiect aferent unui consorțiu.
Universitatea „Ovidius” a identificat domeniile prioritare
Receptivă la acest apel, Universitatea „Ovidius” din Constanța a demarat procedurile de constituire a unui consorţiu regional pentru învăţământ dual, lansând procedura de selecție a partenerilor privați în cadrul Componentei C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.
Alături de Universitatea „Ovidius” din Constanța, care va avea rolul de lider de parteneriat, din consorțiu vor face parte unități administrativ-teritoriale, unități de învățământ profesional și tehnic și operatori economici din regiunea sud-est (în special județele Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași). Consorțiul se va constitui în baza unui acord de parteneriat la nivel regional, cu o durată de minimum 15 ani și are drept obiectiv principal formarea profesională a elevilor și studenților, pentru facilitarea inserției absolvenților învățământului preuniversitar şi universitar desfășurat în regim de învățământ dual pe piața muncii.
„În urma analizei de nevoi realizate de către Universitatea «Ovidius» din Constanța, am identificat următoarele domenii prioritare în care vor fi pregătiți elevii și studenții în sistem dual, în cadrul proiectului: inginerie chimică; științe inginerești aplicate (tehnologie și echipamente neconvenționale); inginerie energetică; inginerie mecanică; inginerie industrială; construcții și instalații; agricultură și inginerie agroalimentară”, precizează conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu.
Consorțiul este alcătuit obligatoriu din cel puțin următoarele patru tipuri de entități: instituții de învățământ superior de stat/particulare acreditate; unități de învățământ profesional/tehnic de stat/particulare acreditate; Unități Administrativ-Teritoriale (UAT); operatori economici.
Dacă, inițial, depunerea proiectelor se putea face până în data de 6 ianuarie 2023, recent termenul a fost prelungit cu circa șase săptămâni. Proiectele se pot depune online până pe 20 februarie.

Taguri

Comentează știrea

Doar Ei
5 ianuarie 2023
Numai ei

La invatamant U trebuie revenit la examen de admitere, altfel nu se identifica nivelul "competentei"!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei