Festivalul cetăților antice dobrogene poposeşte în weekend la Ulmetum

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 18 August 2023 395
După trei săptămâni în care s-a trecut pe rând pe la cetăţile Capidava, Histria și Tropaeum Traiani, „Festivalul cetăților antice dobrogene” ajunge în acest weekend la Cetatea Ulmetum din localitatea constănțeană Pantelimon. Potrivit organizatorilor (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Culturală „Obsidian”), dacă până acum accentul s-a pus pe adulți, de data aceasta, cei mici vor fi în centrul atenției, majoritatea activităților pregătite cu această ocazie vizându-i pe ei, în mod special.
Astfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, 19 august, în incinta cetății vor avea loc tururi ghidate realizate de către reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în care va fi prezentată istoria fortăreței, dar vor fi povestite și câteva dintre legendele locului.
De asemenea, pentru copii vor fi organizate un atelier de ceramică, în cadrul căruia vor deprinde tainele manevrării lutului, dar și un concurs de cultură generală. În paralel cu aceste activități, vizitatorii și participanții la cea de a patra etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene” vor lua parte la un treasure hunting, special realizat cu această ocazie.
„Obiectivul general al proiectului este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. Totodată, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general”, au precizat specialiştii
Asociației Culturale „Obsidian”.
Pentru cei care nu ştiu, castrul roman Ulmetum se află la marginea estică a satului Pantelimon, județul Constanța. Pentru că aici se găsesc urme de locuire civilă și de cetate din Epoca romană, situl a fost inclus în Repertoriul Arheologic Național şi, de asemenea, în Lista monumentelor istorice, încă din anul 2004. Precizăm că ruinele castrului Ulmetum au fost scoase la lumină de Vasile Pârvan, începând cu prima sa campanie de săpături arheologice, din 1911, și cuprind inscripții și statui din epoca decăderii romane. Arheologii din Constanța au stabilit că, la sfârșitul secolului IV, cetatea Ulmetum a găzduit sute de federați goți, care primiseră dreptul de a se stabili în aceasta zonă. Cu ocazia săpăturilor, în centrul fortificației a fost descoperit mormântul unui nobil germanic, ceea ce contrazice ipoteza că necropolele ar fi fost amplasate numai în afara localităților.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei