Gradația de merit, o rușine? Profesorii nu mai vor să se știe că sunt răsplătiți pentru performanțe

de Simona ANGHEL Luni, 17 Iunie 2024 10963
Încă o premieră pentru învățământul românesc! Așa-zisul tabel nominal care cuprinde punctajele candidaților la concursul de acordare a gradațiilor de merit (înainte de contestații) a fost afișat anul acesta în mai multe județe cu coduri în loc de nume și prenume.
În tabelul făcut public de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, din cei 210 profesori constănțeni care au primit gradație de merit pentru următorii cinci ani, doar numele a 74 au fost făcute publice. Sunt profesori care au reușit ca începând cu 1 septembrie 2024, pentru următorii cinci ani, să primească o mărire cu 25% din salariul de bază, datorită rezultatelor deosebite înregistrate în anii anteriori în activitatea lor la catedră.
Sau cel puțin așa scrie în Ordinul 4308 din 22 aprilie 2024. Pot solicita gradație de merit cadrele didactice care au o vechime de cel puțin cinci ani în învățământ, au fost evaluate cu calificatul „Foarte bine” în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2023 și care au dovedit performanțe deosebite în activitatea didactică. Fie că vorbim de cuantificare în rezultatele elevilor, inovare didactică în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. Punctajul minim pentru acordarea gradației de merit este de 75 de puncte și pentru a dovedi toate aceste performanțe este necesar un ditamai dosarul de justificări, în fapt o alergătură după hârtii peste hârtii care se cuantifică în punctaje.
Și apropo de Ordinul 4308. În Anexa 2, Ministerul Educației prevede clar cum trebuie să arate acest tabel nominal, inclusiv cu unitatea de învățământ. Dar probabil că GDPR bate ordinul de ministru.
„Poate că unora le era jenă!”
Revenind la lista de la Constanța, am constatat că, din cele opt gradații oferite pentru funcții didactice de conducere, doar trei persoane au fost mândre de reușita lor. În schimb, la educatoare, unde sunt și cele mai multe gradații, a „plouat” cu punctaje eronate, mai pe românește cu supra...autoevaluări. Din 45 de dosare depuse, jumătate au avut punctaje eronate. Una din candidate, cu 34 de ani vechime, s-a autoevaluat cu 94,2 puncte inițial, după care punctajul corect a ieșit de 53,6 puncte, dar comisia i-a dat doar 22 de puncte. De altfel, dosarele a șapte educatoare nu au întrunit punctajul minim (75).
Și, totuși, stăruie întrebarea: de ce să le fie ștearsă identitatea unor profesori care, prin munca lor, contribuie la prestigiul învățământului românesc? „Poate că unora le era jenă!”, a fost de părere prof. dr. Vasile Nicoară. Iar un alt profesor, surprins de faptul că cele mai multe nume lipsesc, s-a declarat întristat că s-a ajuns aici: „Mă gândesc că ar fi trebuit să fie mândri de meritele lor cei care s-au înscris la concurs, nu să își anonimizeze numele. Anonimizarea mă duce cu gândul la faptul că nu vor să fie luați în colimator de colegi, elevi, părinți”.
În cele din urmă, curiozitatea jurnalistică ne-a determinat să vedem în ce măsură și profesori din alte județe au refuzat să le fie publicate numele într-un tabel nominal care nu este nici pe departe unul al rușinii.
În lista publicată de IȘJ Tulcea, din cei 55 de profesori care vor primi gradație de merit, doar nouă și-au dorit să nu li se știe numele, chiar dacă apare unitatea de învățământ de unde provin.
Inspectoratul Școlar Municipal București nu a publicat niciun nume, dar punctajele sunt făcute publice pe cele patru criterii.
În schimb, profesorii din județele Alba, Bihor, Sibiu, Satu Mare nu au nimic de ascuns, tabelele publicate de inspectoratele școlare fiind completate cu nume, prenume și unitatea de învățământ. Trageți dvs. concluziile!

Taguri

Comentează știrea

poetul
17 iunie

Este o mare rusine actualul sistem ce incurajeaza lauda de sine. De aceea se jeneaza profesorii decenti. In liceul in care lucreaza sotia mea si-au luat gradatie de merit niste nesimtiti care nici macar nu veneau la ore.

Lia
Miercuri, 19 iunie

Nu e deloc vorba de rușine, ci de faptul că toată lumea știe că unii doar la dosare de gradație de merita croșetează tot timpul, in detrimentul activității pentru care sunt plătiți de fapt. Cunosc învățătoare care au elevi extrem de slab pregătiți, dar care sunt abonate la gradații de merit. Vor să evite discuțiile inerente care s-ar isca, cu toate că oricum într-un fel sau altul tot se află cine ia gradație.

Georgiana
Miercuri, 19 iunie

Este o prevedere care ar trebui desființată.

Georgiana
Miercuri, 19 iunie

Este o prevedere care ar trebui desființată.

Petre
Miercuri, 19 iunie

Nu vor să știe și colegii ptr că toate dosarele în proporție de 75% sunt măsluite . Este știut faptul că toți directorii, inspectorii și acoliții lor au gradație de " merit" Este un sistem putred care se menține și dezonorează meseria.

Petre
Miercuri, 19 iunie

Profesorii care fac treabă nu au timp sa alerge după diplome și adeverințe !

Violeta
Miercuri, 19 iunie

Foarte multe gradații sunt susținute de hârtii, nu de rezultate reale sau de valoarea celui care aplică.

Mihai
Miercuri, 19 iunie

Parcă ziceau că scot gradațiile,ca prea se bagă PCR (pile,cunoștințe,relații) în ele.Dar una se zice și alta se face...

Muraru Ionela
Joi, 20 iunie

Este foarte mult adevăr în opiniile de mau sus.Pilele și cunoștințele nu sau desființat.Se promovează prostia lenea și nesimțirea.

Florina
Duminica, 23 iunie

In judetul nostru au fost purificate dosarele de către poliția financiară și s- au dovedit a fi umflate punctajele, drept urmare din 19 gradații s- au depus doar 15 dosare.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei