Turism istoric la malul mării - misterele Cetății Histria

de Cuget Liber Vineri, 02 August 2013 269
Pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste 2.600 de ani, vestitul oraș, Histria, întemeiat de navigatorii și negustorii greci, care s-au așezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerț cu băștinașii geto-daci. Uleiul de măsline, vinurile, obiectele de podoabă grecești erau schimbate pe grânele, miere, ceară de albine și pește.


Săpăturile arheologice, începute încă din 1914, au scos la iveală, pe lângă resturile incintelor mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, datând din diferite perioade din existența cetății. Pentru epoca greacă se remarcă "zona sacră", cu templul lui Zeus și templul Afroditei, precum și resturile de locuire de pe platoul pe care se află așezarea civilă. Din perioada romană imperială (sec. II – III d.Hr.) datează edificiile termale ale orașului și rețeaua stradală. 

Cetatea cuprindea mai multe bazilici, temple și nelipsitele băi romane. În prezent, singurii locuitori care se mai bucură de aceste vestigii istorice sunt șopârlele, șerpii de apă, broaștele țestoase și popândăii. Înainte de a vă îndrepta spre ieșire nu trebuie să ratați cartierul Domus și curtea cu coloane. De asemenea, săpăturile au oferit un bogat material arheologic,  fragmente arheologice remarcabile care sunt  expuse în muzeul cetății: sculpturi, reliefuri, materiale de construcție, inscripții, ceramică, sticlărie, obiecte din metal. Muzeul adăpostește obiectele descoperite pe teritoriul cetății și o colecție interesantă de amfore. Peste tot în muzeu puteți vedea fragmente din ce odată erau coloanele diferitelor clădiri, pietre pe care sunt sculptate diferite zeități grecești și romanice, numeroase opaițe, vase reconstruite, bijuterii din os, instrumente folosite la diferite meșteșuguri.

Din Constanța, pentru a ajunge la Histria trebuie să vă îndreptați spre nordul litoralului, pe drumul ce leagă Constanța de Tulcea. Urmați DJ 226, pe traseul Mamaia - Năvodari - Corbu - Săcele și până la intrarea în comuna Istria, veți urma semnul spre dreapta pentru a ajunge la cetate, pe DJ 226A, cam 8 km. Cetatea se poate vizita zilnic între orele 09׃00-20:00 iar prețul unui bilet este de 14 lei pentru adulți și 7 lei pentru elevi și studenți.

Mihaela UNGUREANU


Taguri

Comentează știrea

admirator
7 august 2013
ei,

si care sunt misterele cetatii?

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei