Agricultorii constănţeni îşi strigă durerea: "Vrem să ne vindem cerealele pe o piaţă normală!"

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 08 Mai 2024 3823
Agricultorii constănţeni trebuie să facă faţă, în această perioadă, marilor provocări generate, pe de o parte, de Mama Natură, iar pe de altă parte, de factorul uman/contextul internaţional, marcat de războiul din Ucraina şi care influenţează într-o foarte bună măsură preţurile finale ale cerealelor. Fermierii aşteaptă ploi de la Dumnezeu şi sprijin de la autorităţi!
Nu peste mult timp, la nivelul judeţului Constanţa, va începe procesul de recoltare a primelor culturi agricole şi atât fermierii, principalii actanţi ai fenomenului, cât şi simplii cetăţeni, beneficiarii finali, se întreabă dacă vom avea produse suficiente şi la ce preţuri.
În unele regiuni ale României, situaţia este dramatică în cazul multor culturi, seceta năprasnică făcând ravagii. Despre situaţia la zi în agricultura constănţeană, am discutat cu dr. ing. Ion Bulică, directorul general al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.
„Culturile arată bine la ora actuală, plantele s-au dezvoltat normal, grâul este la înălţimea de 80 centimetri, orzul şi orzoaica, la 80-100 centimetri. Culturile de toamnă sunt înspicate, se face erbicidare. În privinţa precipitaţiilor, pe luna aprilie, am avut 85 de litri pe metrul pătrat, iar pe luna mai, 25 de litri pe metrul pătrat. În 40-45 de zile, va începe recoltarea la orz, iar mai apoi, la grâu. Recolta se anunţă a fi bună, să vedem cum vor fi preţurile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul general Ion Bulică.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian este o unitate etalon în agricultura constănţeană. Ea dispune de laboratoare de cercetare care au ca obiective principale producţia şi ameliorarea seminţelor de grâu, orzoaică, orz, porumb, floarea soarelui, mazăre, ovăz şi iarbă de Sudan, elaborarea şi testarea tehnologiei de producţie a seminţelor, protejarea culturilor prin elaborarea de strategii de combatere a bolilor şi dăunătorilor, testarea seminţelor, testarea produselor asociate (erbicide, tratamente dăunători, tratamente sămânţă). De asemenea, agricultorii constănţeni găsesc aici consultanţă în ceea ce priveşte alegerea seminţelor potrivite în funcţie de tipul de sol, rotaţia culturilor, consultanţă pentru irigaţii sau oricare alte tehnologii agricole.
Măsuri ferme, nu braţe-ncrucişate!
Dacă Mama Natură a fost destul de îngăduitoare, fermierii constănţeni au mari motive de îngrijorare în privinţa preţurilor, care pot fi lesne influenţate - în rău! - de „invazia” de produse din Ucraina.
„Ca în orice afacere, preţurile sunt dictate de piaţă, însă, în actualul context, în care România este culoar pentru cerealele ucrainene, putem avea mari probleme. Autorităţile stau cu mâinile-ncrucişate şi privesc inert, fără să intervină ferm şi să se asigure că acele produse fac doar tranzit pe teritoriul ţării noastre. În realitate, mii de tone rămân în România şi sunt cumpărate la preţuri de dumping, pe care noi nu le vom putea oferi niciodată. Şi asta pentru că, în Ucraina, se folosesc în agricultură fel de fel de substanţe pe care Uniunea Europeană ni le interzice nouă. Sunt reguli diferite, costuri diferite. Se apropie momentul recoltei şi aşteptăm protecţie din partea autorităţilor române. Aţi văzut ce s-a întâmplat, în iarnă, nu doar în România, ci în toată Europa. Au fost proteste violente, sperăm să nu se mai repete, iar noi să ne putem vinde produsele pe o piaţă normală”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Adrian P., cultivator de grâu.
Potrivit estimărilor, pentru recolta de anul acesta, tona de grâu ar urma să fie cotată undeva în jurul „bornei” de 200 de euro, în timp ce orzul ar urma să fie vândut cu 650 de lei tona, iar porumbul, cu 700 lei tona. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei