Am fost impozitați mai dur în 2012 r Statul s-a consolidat din punct de vedere fiscal r Deficitul bugetar a scăzut la 2,5% din PIB

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 28 Ianuarie 2013 1213
2012 s-a dovedit a fi un an de succes în procesul de consolidare fiscală a României. Ministerul Finanțelor Publice a tras linie și a constatat că deficitul bugetar a scăzut cu peste 40% față de 2011, de la 4,3% din produsul intern brut la 2,5%. Astfel, țara noastră a ieșit din zona de deficit excesiv.

Situația ar fi fost cu ceva mai bună dacă n-ar fi fost influența negativă datorată blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene, ca urmare a deficiențelor constatate de Uniunea Europeană. Ne-a costat 0,2% din PIB. Ne-a afectat cu 0,1% și revizuirea descrescătoare a PIB-ului nominal, de către Institutul Național de Statistică.
Conform datelor operative, execuția buge-tului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei față de 23,9 miliarde lei realizat în anul precedent.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 193,1 miliarde lei și reprezintă 33% din PIB. Față de anul precedent, au fost cu 6,2% mai mari, în termeni nominali, și cu 0,3%, ca pondere în PIB.
Creșterea veniturilor bugetare s-a bazat, în primul rând, pe cea a veniturilor fiscale. Acestea au înregistrat un salt de 8,9% față de anul precedent. Evoluții favorabile au avut încasările din impozitul pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adăugată (+5,4%), accize (+6,0%), impozitul pe profit (+5,3%).
Veniturile din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut, de asemenea, semnifi-cativ datorită colectării, începând cu anul 2012, a contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, conform OUG nr. 77/2011.
Comparativ cu anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 6,7% și la bugetele locale cu 10%.
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile din impozite și taxe pe proprietate cu 2,1 %.
Contribuțiile de asigurări au fost în sumă de 50,6 miliarde lei, în creștere cu 2,0% față de anul precedent.
Plusul înregistrat de veniturile statului nu a avut la bază un salt pe măsură al economiei, datorându-se creșterii fiscalității.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate din resurse publice au fost de 8 miliarde lei, în creștere cu 30,6% față de anul precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 35,5% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 1,0% față de anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 1,5%.
S-au înregistrat creșteri față de anul 2011, în principal, la proiectele finanțate din fonduri UE - cu 22,5%, dobânzi - cu 20,6%, bunuri și servicii - cu 8,4%.
Cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut la administrațiile locale, precum și la fondul național de sănătate ca urmare a plăților făcute pentru servicii medicale și medi-camente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 6,2%, față de anul precedent, creșterea înregistrân-du-se, în principal, datorită revenirii cu 8% a salariilor personalului bugetar începând cu luna iulie 2012 și a acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătorești.
Cheltuielile pentru investiții care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 35,5 miliarde lei (6,1% din PIB).

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei