ANAF: Facebook, Instagram și TikTok și-au ales rezidența fiscală în alt stat membru decât România

de Madalina PETRESCU Vineri, 15 Martie 2024 249
Platformele Facebook, Instagram și TikTok și-au ales rezidența fiscală în alt stat membru decât România, plătesc taxe în statul respectiv, iar în România plătesc taxe și impozite doar persoanele fizice și juridice care obțin venituri prin intermediul acestor platforme de socializare, a transmis ANAF.

“În anul 2023, ANAF a implementat directiva europeană denumită DAC7 care prevede obligația ca Operatorii de platforme să transmită noi tipuri de raportări către ANAF, prin care să declare anual activitatea economică derulată de persoane juridice și fizice prin intermediul acestora și are ca scop asigurarea transparenței fiscale, în vederea prevenirii fraudei fiscale, a fenomenului de evaziune fiscală și/sau evitării declarării obligațiilor fiscale, rezultate din activitățile economice desfășurate prin intermediul platformelor digitale.

Schimbul automat de informații între autoritățile fiscale este esențial pentru a pune la dispoziția acestora datele necesare cu privire la toți vânzătorii de bunuri si servicii care utilizează o anumită platformă digitală și desfășoară activități pe aceasta.

În concluzie, cuantumul veniturilor obținute prin intermediul platformelor (n.r. Facebook, Instagram, TikTok) vor putea fi estimate după primirea datelor de la administrațiile fiscale europene în care acestea au optat să raporteze”, a explicat Fiscul pentru financialintelligence.ro

Referitor la suspiciunea de spălare a banilor prin intermediul platformei Tik Tok, ANAF a răspuns că: „În cadrul verificărilor și analizelor efectuate la nivelul structurilor de control ale ANAF, ori de câte ori sunt identificate situații susceptibile privind infracțiunea de spălare de bani sunt sesizate organele de urmărire penală. De asemenea, ANAF colaborează în permanență cu Oficiul național pentru prevenirea spălării banilor pentru orice astfel de situație”.

Specialiști în rețele sociale susțin că există situații din ce în ce mai multe și diverse prin care cetățenii fac evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul platformelor sociale.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei