Contribuabilii pot alege sistemul de plată a impozitului pe profit

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 25 August 2011 721
Proiectul de modificare a Codului fiscal, pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe, aduce o serie de noutăți majore. Astfel, este eliminată limitarea deductibilității fiscale a cheltuielilor cu indemnizația de deplasare acordată salariaților la 2,5 față de nivelul pentru instituții publice, în vederea susținerii activității desfășurate de contribuabili, în corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementările privind impozitul pe venit, respectiv contribuții sociale.
Pe viitor, contribuabilii vor putea opta între sistemul de plată trimestrială a impozitului pe profit și cel de plată anuală, cu efectuarea de plăți anticipate, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.
În cazul achitării trimestriale a impozitului pe profit, contribuabilii vor determina profitul impozabil și, implicit, impozitul, luând în calcul veniturile și cheltuielile, precum și celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, înregistrate efectiv în fiecare trimestru (sistemul real).
Sistemul de calcul, declarare și plată a impozitului pe profit de către organizațiile nonprofit și de contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor și plantelor tehnice, pomicultură și viticultură, nu se modifică, aceste categorii de contribuabili aplicând în continuare sistemul anual de plată a impozitului pe profit, fără efectuarea de plăți anticipate.
Au fost introduse reguli în vederea determinării impozitului pe profit pentru anul precedent, în baza căruia se determină plățile anticipate, pentru contribuabilii care sunt implicați în operațiuni de reorganizare (fuziuni, divizări etc.) în cazul în care aceștia și-au exercitat opțiunea pentru sistemul de plată anuală a impozitului pe profit cu efectuarea de plăți anticipate.
Referitor la includerea în profitul impozabil a rezervelor din reevaluare aferente mijloacelor fixe (imobilizări corporale și terenuri), deduse total sau parțial, se propune clarificarea unor situații în care mijloacele fixe respective sunt transferate altor contribuabili, ca urmare a efectuării unor operațiuni de:
- contribuții cu active la capitalul social al unei persoane juridice în schimbul unor titluri de participare la această persoană juridică;
- fuziune sau divizare, efectuate potrivit legii.
Prevederile propuse clarifică faptul că aceste rezerve urmează să fie impozitate de contribuabilul care preia mijloacele fixe reevaluate, cu respectarea regulilor fiscale pe care le-ar fi aplicat contribuabilul cedent, dacă transferul respectiv nu ar fi avut loc. De asemenea, este reglementat momentul impunerii acestor rezerve în situațiile în care aceste mijloace fixe sunt schimbate, din rațiuni economice, în titluri de participare sau stocuri. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei