Finanțare de 270 de miliarde de euro pentru fermierii europeni

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 08 Septembrie 2022 85
Comisia Europeană a aprobat, pentru șapte țări - Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania - primul pachet de planuri strategice din cadrul noii politici agricole comune (PAC), care se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Aceasta are drept scop asigurarea tranziției către o agricultură europeană sustenabilă, rezilientă și modernă.
Finanțarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici și mijlocii, precum și tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniți să adopte noi inovații, de la agricultura de precizie la metodele de producție agroecologice. Prin sprijinirea unor acțiuni concrete în aceste domenii și în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securității alimentare și a comunităților agricole din Uniunea Europeană.

Politica agricolă comună va beneficia de o finanțare de 270 de miliarde de euro în perioada 2023-2027. Cele șapte planuri naționale aprobate au un buget de peste 120 de miliarde de euro, inclusiv peste 34 de miliarde de euro dedicate exclusiv obiectivelor în materie de mediu și climă și programelor ecologice. Această sumă poate fi utilizată, de exemplu, pentru a promova practici benefice pentru sol și pentru a îmbunătăți gestionarea apei și calitatea pajiștilor. PAC poate sprijini, de asemenea, împădurirea, prevenirea incendiilor, refacerea și adaptarea pădurilor. Fermierii care participă la programele ecologice pot fi recompensați, printre altele, pentru interzicerea sau limitarea utilizării pesticidelor și pentru limitarea eroziunii solului. Între 86% și 97% din suprafața agricolă națională utilizată va fi exploatată în bune condiții agricole și de mediu.
O finanțare substanțială va sprijini, de asemenea, dezvoltarea producției ecologice, majoritatea țărilor urmărind să își dubleze sau chiar să își tripleze suprafața agricolă. Zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, cum ar fi zonele montane sau de coastă, vor continua să beneficieze de finanțare specifică pentru a menține o activitate agricolă.
După aprobarea primelor șapte planuri strategice PAC, Comisia Europeană își menține angajamentul deplin față de aprobarea rapidă a celorlalte 21 de planuri naționale, printre care și cel al României.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei