La Jupiter mâncăm ca la bunica acasă

de Anca CHICU Vineri, 24 August 2012 287
Luni, pe 27 august, la Jupiter - parcarea Teatrului de Vară - începe prima ediție a Târgului național al produselor ecologice, tradiționale și naturale - târg gastronomic cu vânzare, locul unde românii aflați pe litoral, dar și constănțenii vor putea gusta cele mai bune mâncăruri și produse românești, multe înregistrate la nivel național și la fel de multe, speră producătorii, protejate pe viitor și la nivel comunitar.
Înainte de a vă spune mai exact cu ce vă vor încânta bucătarii și bucătăresele în sudul litoralului, bine de știut este că magiunul de Topoloveni este singurul produs recunoscut la nivelul Uniunii Europene, iar în curs cârnații de Pleșcoi, listă pe care este foarte probabil să se regăsească în viitorul nu prea îndepărtat și brânza telemea de Mărginimea Sibiului, brânza telemea de Sibiu, laptele gros de Mărginimea Sibiului, sloiul de oaie de Mărginimea Sibiului, brânza telemea de Covârlui, brânza de burduf de Bran, telemeaua tradițională de Ibănești, brânza de Gulianca.
Organizatorii spun că vedeta târgului va fi pâinea la țest, un produs tradițional din județul Olt, adus la Constanța de "mama Floarea", din Scărișoara. Este obținută fără E-uri, doar cu făină din grâul anului 2012, maia și apă.
La târg se vor putea găsi și specialități de pește - borș de crap românesc, pește la grătar (păstrăv, crap file, scrumbie, ton alb, macrou), cârnați de păstrăv la grătar, fructe de mare cu pătrunjel și roșii, hamsie prăjită cu mujdei și mămăliguță, salate de icre, pește marinat și pește afumat (rechin, ton, scrumbie). În plus, nu lipsesc nici sarmalele tradiționale din zona maramureșeană, tot soiul de sortimente de brânzeturi, dar și gemuri și dulcețuri din fructele pădurii sau dulceață de trandafiri.
Nu trebuie ratată nici plăcinta întinsă de Turnu. Compoziția nu este una pretențioasă, și nici rețeta nu reprezintă un secret, având în vedere că în Banat aceasta era prăjitura de duminică în fiecare casă. Acum însă nu o mai face nimeni deoarece necesită foarte mult timp. Ca să prepari câteva tăvi de plăcintă trebuie să muncești 4 - 5 ore, dar procesul cel mai solicitant este întinsul aluatului, de unde și numele.
"Acum tineretul nu știe și nu vrea să învețe s-o prepare. Mulți nici nu au timp și e mai simplu să luăm o caserolă de prăjituri de la magazin", spune Gherghina Iacsity, cea care aduce la malul mării acest desert gustos. Ingredientele nu sunt multe: lapte, ouă, făină, zahăr și ulei. Mai întâi se prepară o cocă elastică ce trebuie întinsă bine. Foaia obținută se umple cu dovleac, măr, brânză dulce sau sărată, vișine, varză, nucă sau mac, după preferințe, apoi se rulează și se dă la cuptor. Cu siguranță sună mult mai ușor decât este în realitate, însă gustul este unul net superior produselor similare găsite în comerț.
Organizatorii târgului promit însă și multe alte surprize în materie de gastronomie, dar și o atmosferă pe măsură. Târgului național al produselor ecologice, tradiționale și naturale - târg gastronomic cu vânzare face parte din Festivalul Tinereții, secțiunea folclor, care reunește peste 400 de concurenți și ansambluri artistice din toată țara. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei