Mihai Daraban: "Camerele de comerţ au nevoie de un cadru legal unitar stabilit la nivel european"

de Sorin MIHALACHE Joi, 22 Iunie 2023 155
Prin vocea preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, ţara noastră a lansat la Adunarea Generală a Eurochambres două propuneri concrete, cea mai importantă referindu-se la necesitatea de a se implementa un cadru legislativ al camerelor de comerţ unitar, la nivelul Uniunii Europene.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), constănţeanul Mihai Daraban, a participat, în calitate de membru în consiliul director, la Adunarea Generală a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Europene (Eurochambres), desfăşurată în Elveţia, la Geneva.
Evenimentul a avut ca punct principal pe ordinea de zi stabilirea obiectivelor concrete ale camerelor de comerţ europene, în vederea transmiterii unui mesaj comun către Comisia Europeană, care să fie pus în practică începând cu anul 2024, după momentul alegerilor europene.
„România a venit la Adunarea Generală a Eurochambres cu două propuneri concrete, formulate nu numai în beneficiul naţional, cât şi în cel al altor state europene.
Prima propunere se referă la necesitatea de a se implementa un cadru legislativ al camerelor de comerţ unitar, la nivelul Uniunii Europene. În momentul de faţă, camerele de comerţ europene funcţionează după legi diferite, ceea ce duce la anumite discrepanţe la nivel de reprezentare ale acestora în raport cu alte entităţi.
Dacă în state precum Austria, Germania, Franţa sau Italia, camerele de comerţ sunt încurajate de guverne şi există reglementări foarte clare referitoare la afilierea companiilor la aceste organizaţii, în România, sistemul cameral nu beneficiază de niciun fel de ajutor din partea autorităţilor, iar legislaţia din domeniu este una învechită, fără nicio legătură cu tendinţele economice actuale. În mod cert, camerele de comerţ au nevoie de un cadru legal unitar stabilit la nivel european.
Cea de-a doua propunere a CCIR se referă la exploatarea mai eficientă a fluviului Dunărea în vederea intensificării transportului de mărfuri către statele din UE, având în vedere şi contextul geopolitic determinat de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina.
CCIR îşi doreşte o implicare totală a tuturor statelor riverane fluviului Dunărea în ceea ce priveşte modernizarea acestui coridor de transport, asigurându-se astfel o legătură directă cu Portul Constanţa pe toată durata unui an”, a declarat preşedintele Mihai Daraban.
XXX
Eurochambres reprezintă peste 20 de milioane de afaceri în Europa prin 45 de membri (43 de Asociaţii Naţionale ale Camerelor de Comerţ şi Industrie şi două Organizaţii de Camere Transnaţionale) şi o reţea europeană de 1.700 de Camere Regionale şi Locale. Peste 93% dintre aceste întreprinderi sunt întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri).
Întreprinderile membre ale Camerelor oferă peste 120 de milioane de locuri de muncă. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei