Panama Papers: ITF ia poziție față de față de paradisurile fiscale

de Ion TIȚA-CĂLIN Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 193
Printr-un comunicat de presă, Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi (ITF) a salutat dezvăluirile de evaziune fiscală și activități conexe ale anchetei jurnalistice Panama Papers. Ea și-a exprimat speranța că această expunere va duce la o schimbare în climatul actual, de aprobare tacită pentru acest tip de comportament social dăunător .
Secretarul General Stephen Cotton a spus: "Spălarea banilor, finanțarea terorismului și evaziunea fiscală sunt toate practici clar inacceptabile și în contradicție cu agenda mișcării sindicale globale de justiție socială și economică, pe care noi la ITF o promovăm prin munca noastră cu sindicatele transportatorilor din întreaga lume. De același interes pentru noi este și evaziunea fiscală pe scara larga a întreprinderilor care au un impact direct asupra investițiilor publice și a serviciilor esențiale.
"Li s-a permis multora dintre aceste activități să continue la vedere fără a fi luate masuri minime împotriva acestor practici ale companiilor sau a indivizilor. Este adevărat că volumul de răspândire a crizei și impactul acestor abuzuri financiare pe scară largă au fost puse în arena publică. Este totuși timpul sa se treacă și la acțiuni hotărâte, ca acelea în care ITF a fost implicat de ani de zile pentru a stopa această lăcomie corporatistă. "
Cotton a continuat: "Luați că exemplu campania noastră împotriva pavilioanelor de complezentă începută în 1948."
Înregistrarea unei nave sub un pavilion de complezenta, când nava este detinută într-o țară și înregistrată cu pavilion în alta, este de asemenea, un sistem de evaziune fiscal. Ca pavilion de complezență - cel mai mare din lume - Panama este, în esență un paradis fiscal ca și multe din teritoriile Regatului Unit, care au fost menționate în aceste documente. Și cine plătește prețul? Navigatorii, care sunt supuși unor condiții precare și cu salarii mai mici, deoarece aceștia sunt la mila unui sistem care permite plata minimă și achiziționarea de forță de muncă ieftină.
ITF consideră că ar trebui sa fie o legătură reală între adevăratul proprietar al unei nave și pavilionul navei, în conformitate cu Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Dreptul pe Mare (UNCLOS). Registrele pavilioanelor de complezență (FOC) fac mai dificil pentru sindicate, pentru părțile interesate din industrie și public, să descopere armatorii/proprietarii reali ai navelor.
În multe cazuri, chiar registrele sunt diferite față de țara de pavilion. Unele registre de transport FOC sunt în regim de franciză la companiile străine și sunt, de asemenea, registre corporatiste. Registrul Liberian, al doilea că mărime din lume, este administrat de către Registrul Liberian Internațional și Corporatist (LISCR), o companie deținută și operată în întregime în SUA.
Campania ITF, convingând armatorii navelor sub pavilioane FOC să semneze contracte care să garanteze anumiți termeni și condiții de lucru pentru echipaje și urmărind aceasta printr-o rețea de inspectori, este singurul lucru pe care putem merge pentru a restabili echilibrul sistemului de evaziune fiscală FOC, și să se recunoască costul uman pe care al are.
Președintele ITF, Paddy Crumlin a comentat: "Să ne uităm la multinaționala de petrol și gaze naturale Chevron. ITF a făcut un raport anul trecut subliniind valoarea veniturilor fiscale care ar putea fi pierdute în Australia, prin intermediul unor sisteme complexe de schimbare a taxelor pe profit și de evaziune fiscală a companiei. Suma este șocantă. Dezvăluirile din documentele din Panama, care au adus în atenția publicului acest tip de activitate, care dezavantajează în mod direct oamenii, se întâmplă peste tot în lume, în timp ce guvernele stau retrase și nu reușesc să își asume responsabilitatea pentru lacunele legislative care le permit sa continue."
El a continuat: "În cazul în care Chevron și alte companii multinaționale ar plăti taxele pe care ar trebui sa le plătească, austeritatea nu ar fi o problemă. Nu ne-am vedea nevoiți să reducem fondurile pentru educație, transport public, asistență medicală. Aceste tipuri de incidente deliberate și extreme de evaziune fiscală întâlnite în Panama sunt exemple ale modului în care puterea corporatista evită obligațiile sale față de societate, comunități și muncitori. Suntem încântați că aceste incidente sunt acum luate în considerare mai larg în spațiul public, astfel încât acestea să poată fi investigate în mod corespunzător și sperăm să vedem masuri luate împotriva celor ce au ignorat responsabilitățile în numele profitului." 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei