Războiul gazelor între Ucraina și Rusia - ediția 2011

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 05 Septembrie 2011 1081
Guvernul ucrainean intenționează să lichideze compania națională de energie Naftogaz. Aceasta are contracte cu Gazprom (Rusia) pentru furnizarea de gaze către Ucraina și tranzitul lor spre Europa Decizia Ucrainei va necesita o revizuire a contractelor de achiziții de gaze dintre Rusia și Ucraina, ceea ce ar putea conduce la reevaluarea relațiilor celor două state în aproape toate domeniile de cooperare. Decizia guvernului ucrainean ar putea conduce la un nou război al gazelor, care va fi în dezavantajul ambelor părți, dar va face și victime colaterale.
În ianuarie 2009, conflictul comercial dintre Rusia și Ucraina pe tema livrărilor de gaze a dus la sistarea temporară a aprovizionării cu gaze a României, Bulgariei, Turciei, Greciei și Macedoniei.
Războiul gazelor între Rusia și Ucraina intră într-o nouă fază și nimeni nu poate spune dacă se va încheia vreodată. România și vecinii ei sunt vulnerabili și vor trebui să găsească soluții alternative. Pe termen lung, alternativa este realizarea Proiectul Nabucco. Acesta vizează construcția unui gazoduct pe traseul Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, cu o lungime totală de 3.296 km. Proiectul a fost inclus în Planul European de redresare economică cu o sumă de 200 milioane euro, al cărei beneficiar este Compania Internațională Nabucco. La realizarea proiectului Nabucco participă șase firme: Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz
(România), Mol (Ungaria), OMV (Austria) și RWE Gas Midstream GmbH (Germania).
AGRI, un al doilea proiect major, vizează interconectarea rezervelor azere la piața europeană. Prima etapă presupune crearea unui terminal, la Constanța, de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale, urmând ca în etapele doi și trei să poată fi extins până la 30 de miliarde metri cubi.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei