Tehnologie de top! Prima instalaţie de detritiere din Europa, la CNE Cernavodă

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 28 Iunie 2023 242
Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat, marţi, 27 iunie, la Seul, Republica Coreea, contractul de Inginerie, Procurare şi Construcţie pentru finalizarea primei instalaţii de detritiere din Europa, la CNE Cernavodă. Astfel, tritiul va fi îndepărtat din instalaţie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului.
Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.
De asemenea, România are oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de furnizori şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export al tehnologiei şi al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici şi forţă de muncă locale.
Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea. Prin tehnologia amintită, se va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor şi din instalaţiile de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune şi va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu şi tritiu, pentru a alimenta reacţia de fuziune şi vor transforma energia eliberată în electricitate. 


„Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie românească inovatoare, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară.
KHNP, un expert de top în domeniu, este partenerul potrivit pentru a ne sprijini în realizarea unui proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de detritiere reprezintă angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigură şi pentru protecţia mediului şi a populaţiei.
Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investiţii, al progresului tehnologic şi al cooperării internaţionale, este de a oferi României un rol de lider în industria nucleară şi de a sprijini securitatea energetică a acesteia”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
XXX
Korea Hydro & Nuclear Power a fost selectată ca şi contractant de inginerie, procurare şi construcţii în urma unei proceduri de achiziţii publice. Compania are o mare experienţă în dezvoltarea de proiecte similare şi operează o instalaţie similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong.
Instalaţia de eliminare a tritiului de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică şi operare în vid înalt.
Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure şi securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei