Cum se poate transforma o tamponare într-o faptă penală

de Andreea ILIESCU Marţi, 26 Februarie 2013 1493
O banală tamponare poate deveni o faptă penală foarte simplu. Chiar dacă faceți o constatare amiabilă, cei pe care i-ați lovit
se pot prezenta apoi la spital acuzând diverse dureri. Dacă victima are nevoie de minim 10 zile de îngrijiri medicale, șoferul care a provocat accidentul poate fi cercetat penal. În astfel de situații trebuie să fiți foarte precauți și să vă luați toate măsurile pentru ca aceste situații să nu se petreacă.
"În momentul în care ești im-plicat într-o tamponare, ambele persoane implicate pot pleca de la fața locului doar dacă se încheie o constatare amiabilă. Formularul de constatare amia-bilă se completează la fața locului, după care fiecare este liber să plece. În cazul în care cele două persoane implicate nu se înțeleg la fața locului se merge la Poliție, cu obligativitate în 24 de ore. Dacă sunt doi conducători auto care se ceartă la fața locului accidentului sau tamponării, unul dintre ei plea-că, iar celălalt sună la Poliție și la ambulanță și spune că este victima unui accident, atunci polițiștii vor trage la răspundere persoana plecată de la locul accidentului pentru părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor", afirmă Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere.
Șoferii care au provocat un accident cu victime nu au voie să plece
Accident cu victimă se consideră atunci când cineva implicat în eveniment ajunge la spital, chiar dacă respectivul nu necesită îngrijiri medicale și nici nu rămâne internat. Abia după ce victima este externată se face încadrarea juridică a faptei. Dacă victima necesită sub zece zile de îngrijiri me-dicale, atunci fapta nu este încadrată ca fiind de natură penală. De la zece la 60 de zile de îngrijiri, șoferul vinovat ar putea fi cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă, numai dacă victima depune plângere în acest sens. La peste 60 de zile de îngrijiri medicale, fapta devine automat de natură penală, indiferent dacă victima depune plângere sau nu. De asemenea, dacă accidentul este cu victime, indiferent de gravitatea rănilor suferite (de la o simplă durere la ceafă până la vătămări grave), șoferii implicați nu au voie să părăsească locul accidentului, în mod contrar fapta lor putând să devină o problemă penală.
"Au fost cazuri în care cele două părți s-au înțeles la fața locului, după care persoana care a fost victimă s-a dus la spital acuzând diverse dureri", explică purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere.
Șoferii sunt, în primul rând, testați cu etilotestul
În primul rând, după producerea unui accident rutier, polițistul care efectuează cercetări trebuie să verifice dacă șoferii implicați au consumat băuturi alcoolice. În această situație, aceștia sunt testați cu etilotestul, iar în situa-ția în care alcoolemia indicată de aparat este mai mare de
0,40mg/l alcool pur în aer expirat, conducătorul auto este condus la spital pentru a i se recolta probe biologice, singurele care au valabilitatea în instanță. Refuzul recoltării de probe biologice sau testării cu aparatul etilotest constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
Taguri

Comentează știrea

x
26 februarie 2013
xx

si care draqu' e rolul constatarii amiabile ?? ca de frica acestor scenarii tot la politie ajungi !!!!!!!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei