Propuneri aspre contra elevilor cu vicii! Ce ar putea duce la exmatriculare un an, fără drept de înscriere în alte școli

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 05 Septembrie 2023 2136
După tragedia rutieră de la 2 Mai, unde doi tineri au murit sub roțile unei mașini conduse de un șofer drogat, politicienii propun înăsprirea măsurilor pentru cei care consumă astfel de substanțe. Constănțeanul George Drăgan, implicat în lupta antidrog de la nivelul litoralului, atrage atenția că, deși binevenite, doar aceste măsuri nu sunt suficiente.
Acesta propune, printre altele, susținerea a trei probe pentru obținerea permisului, printre care condus noaptea, și o implicare mai mare în prevenirea și combaterea consumului de tutun, droguri și alcool în rândul minorilor.
Tragedia dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche, unde doi tineri au murit pe șosea, din cauza unui șofer care consumase un cocktail de droguri, a adus în atenția opiniei publice flagelul în creștere al consumului de substanțe psihoactive. La nivelul Poliției au fost luate o serie de măsuri, iar politicienii anunță intenția de a înăspri sancțiunile aplicate șoferilor care se urcă beți sau drogați la volan. De menționat că, în vara aceasta, a fost adoptat un proiect legislativ care prevede că șoferii care provoacă accidente mortale, fiind sub influența respectivelor substanțe, sunt condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea de suspendare a pedepsei. Nu e suficient, atrag atenția politicienii. Recent, premierul Marcel Ciolacu anunța că în primele săptămâni din viitoarea sesiune parlamentară Partidul Social Democrat va propune o modificare legislativă privind impunerea ca șoferii depistați drogați sau beți să nu mai aibă dreptul de a deține permis auto pentru cel puțin 10 ani.

Măsuri propuse de Asociația Tomis Antidrog pentru reducerea viciilor

Înăsprirea măsurilor pentru cei care consumă droguri sau alcool și se urcă la volan este binevenită, dar nu sunt suficientă, sunt de părere specialiștii implicați în lupta antidrog din țara noastră. George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, organizație implicată activ în lupta antidrog de la nivelul litoralului, atrage atenția că pe lângă măsuri de genul celor promovate de politicieni este nevoie și de prevenirea consumului de tutun și alcool în rândul adolescenților, de creșterea implicării psihologilor școlari și asigurarea obligatorie a pazei, în școli.
„Se vorbește de noi reglementări în școli, prin introducerea testelor antidrog în rândul elevilor, lecții de prevenție privind efectele drogurilor și măsuri mai aspre privind «drogul la volan». Măsuri discutabile, dacă sunt benefice sau nu pe termen lung, dar ce nu se vorbește sunt și alte aspecte. Concomitent cu drogurile trebuie să prevenim din timp, la vârste fragede, consumul de tutun, apoi consumul de alcool și abia apoi să vorbim de droguri, deoarece copiii ajung gradual cu vârsta să devină interesați de anumite vicii nocive. Obținerea permisului de conducere să se facă cu trei probe: examen scris, probă de zi, probă de noapte, iar în cadrul orelor de legislație rutieră să fie introdus curs special de alcool și drog la volan.
Psihologii școlari trebuie să aibă normă de consiliere a elevilor lunar, prin selecție, astfel într-un an școlar toți elevii să aibă parte cel puțin o dată de consiliere. Paza în școli să fie obligatorie, iar firmele de pază să obțină atestat special pentru angajații care deservesc instituțiile de învățământ (proba sportiva, cursuri de auto apărare).
Introducerea în mod obligatoriu la orele de dirigenție a unei ore/lună de dezbateri pe diferite teme: alcool, tutun, drog, bullying, sex, folosind rețeaua de psihologi școlari sau parteneriate cu alte institutii: mass-media, universități prin facultățile de psihologie, Biserică, Ministerul de Interne etc. Măsuri ferme pentru elevii care consumă pe domeniul școlii ( tutun, alcool, droguri) sau recurg la violență atât în rândul elevilor, cât și profesorilor prin exmatriculare fără drept de înscriere la alte școli timp de an și asta de la prima abatere. Elevii care postează în timpul orelor de curs pe rețelele de socializare să fie sancționați prin scăderea notei la purtare. În cinematografe, în toată rețeaua națională, ar trebui, pe lângă reclame comerciale, să fie introduse obligatoriu mesaje cu impact social împotriva viciilor în general: o lună pentru droguri, o lună pentru alcool, o lună pentru tutun, o lună pentru jocurile de noroc, o lună pentru bullying”, sunt propunerile constănțeanului George Drăgan.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei