Nu sunt bani de expertize medico-legale Tragedii și crime ținute în sertare de polițiști din lipsă de bani

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 29 Ianuarie 2013 1363
Crime, violuri, tâlhării sau accidente grave soldate cu pierderi de vieți omenești zac, luni și chiar ani, nesoluționate, pe birourile polițiștilor în așteptarea expertizelor medico-legale fără de care nu pot fi încheiate cercetările. Pentru a nu mai exista astfel de si-tuații, guvernanții au decis modificarea legislației. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță publicat pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne, Institutul de Medicină Legală și ser-viciile din subordine nu vor mai putea să condiționeze eliberarea actului medico-legal de achitarea contravalorii expertizelor necesare.
O altă prevedere a proiectului de ordonanță stipulează faptul că banii datorați serviciilor de medicină legală vor fi, ulterior, asimilați drept chel-tuieli de judecată, iar la finalizarea proceselor urmează să fie achitați de partea care pierde procesul sau de vinovat. Sau, dacă inculpații sunt găsiți nevinovați, de stat.
Mai mult, o altă noutate a proiectului de lege vizează faptul că expertizele medico-legale vor putea fi achitate și de către părțile implicate în dosar, fie că este vorba de victime sau de inculpați.
Soluție pusă în aplicare la Constanța din 2011
Această ultimă prevedere stipulată în legislație este pusă în aplicare la Constanța din 2011. A fost una dintre soluțiile găsite, de comun acord, de polițiștii și medicii legiști constănțeni, speculând una dintre portițele legislative, pentru a urgenta soluționarea dosarelor penale.
Concret, polițiștii înștiințează rudele celor decedați în accidente sau pe victimele diverselor infracțiuni că au posibilitatea să achite singure examinările medico-legale, dacă vor ca dosarele să fie încheiate mai repede.
După ce obțin acordul rudelor, mențio-nează pe solicitarea către Serviciul de Medicină Legală "contravaloarea expertizei va fi achitată de X…"; rezultatul expertizei ajunge, însă, tot la Poliția Constanța. Până în prezent, după cum ne-a declarat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Poliției Constanța, solicitanții puteau să recupereze banii la finalizarea anchetei, dacă instanța de judecată o încuviința. Odată cu noua legislație, cheltuielile acestea vor intra în categoria cheltuielilor de judecată, iar tot ce trebuie să facă rudele va fi să păstreze chitanțele urmând să-și recupereze banii, cu siguranță.
Datorii mai mici decât la alte inspectorate
Spre deosebire de alte inspectorate județene de poliție din țară, Poliția Constanța nu înregistrează datorii istorice către Serviciul de Medicină Legală, ne-a declarat dr. Marius Popa, șeful serviciului menționat. Nu înseamnă, însă, că nu sunt cazuri a căror rezolvare trenează din lipsa de fonduri. Și asta pentru că, dacă inspectoratul întârzie plata expertizelor și cu doar câteva luni, ancheta penală este ținută în loc, până în prezent medicii legiști eliberând rezultatul examinărilor doar după ce își primeau banii. Din acest motiv, ancheta accidentului petrecut în 2009, în zona Piatra, când în urma impactului dintre un microbuz cu pasageri și un TIR, soldat cu decesul a cinci oameni, este încă deschisă…
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei