Cancerul colo-rectal, o boală fără simptome

de Andreea NĂSTASE Marţi, 10 Iunie 2014 300
Asistăm la o dublare a numărului de cazuri de cancer colo-rectal în ultimii ani, iar cauzele care au dus la această situație se datorează mai ales stilului de viață al pacienților, susțin medicii. Alimentele procesate și pline de grăsimi, excesul de alcool sau tutun, dar și lipsa unui tratament adecvat pentru afecțiunile gastrice sunt factori care influențează apariția bolii.
Cu peste 8000 de noi cazuri depistate în ultimii doi ani, țara noastră intră în lista statelor în care cancerul de colon reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după cancerul bronho-pulmonar.
Singura șansă de supraviețuire a bolnavilor este depistarea bolii în fază incipientă, însă prea puțini pacienți ajung la medic în acest stadiu.
"Deși statisticile arată că această afecțiune apare mai ales după vârsta de 45 de ani, din ce în ce mai mulți pacienți care au o ali-mentație nesănătoasă și un stil de viață haotic fac cancer. Mai mult decât atât, fumatul, excesul de alcool, obezitatea și consumul necontrolat de medicamente sunt pe lista factorilor declanșatori. 2/3 din cazurile de cancer colo-rectal apar în colonul stâng și 1/3 în colonul drept. Cancerele colonului drept pot duce la dureri abdominale, astenie, sângerare cu anemie consecutivă, masa abdominală palpabilă, în timp ce tumorile colonului stâng produc dureri abdominale, sângerare și constipație", explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie/ medicină internă.
O boală complexă cu puține simptome
Mulți pacienți nu au niciun simptom în primele faze ale bolii. Când aceste simptome apar, ele se manifestă în funcție de dimensiunea și amplasarea cancerului în intestinul gros.
"Disconfortul abdominal persistent, crampele, durerea, senzația de slăbiciune sau oboseală, scăderea bruscă a greutății sau constipația sunt simptome care nu apar în prima fază a bolii. De aceea, odată ce pacientul le resimte, ar trebui să se prezinte la medic. Confirmarea diagnosticului de cancer de colon se face prin intermediul colonoscopiei cu biopsie. Cancerul colorectal are patru stadii, fapt pentru care, fiecare pacient va primi recomandările specifice de diagnosticare. Ecografia abdomino-pelvină, CT (tomografia) abdomino-pelvină și RMN-ul abdomino-pelvin sunt necesare pentru stadializarea bolii.
Stadializarea ajută la determinarea celor mai potrivite metode de tratament. Testele de stadializare pot include procedurile de imagistică cum ar fi scanarea cu CT a abdomenului", completează medicul.
Când e nevoie de operație
Tratamentul este ales în funcție de stadiul bolii și de localizare și poate cuprinde: radioterapie preoperatorie, intervenție chirurgicală și apoi chimioterapie adjuvantă.
Istoricul familial de cancere colorectale, inclusiv de polipoza colonică familială, impune efectuarea unei colonoscopii cu scopul de a diagnostica precoce un posibil cancer colorectal la persoane asimptomatice.
Este foarte important de menționat faptul că neoplaziile (cancerele) colorectale pot fi prevenite prin tratarea unor leziuni preneoplazice (precanceroase), diagnosticate prin intermediul colonoscopiei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei