Cum se manifestă sindromul "inimii frânte"

de Andreea NĂSTASE Sâmbătă, 02 Martie 2013 1618
Stresul, pierderea unei persoane dragi, șocurile emoționale puternice sunt doar câteva dintre proble-mele cu care ne putem confrunta, la un moment dat. Efectele acestor episoade nefericite însă, ne pot crea suferințe pe termen lung sau chiar dezechilibre la nivelul sistemului nervos.

Cine suferă de "sindromul inimii frânte"
Problemele curente și stresul major cu care mulți se confruntă în prezent sunt două dintre cauzele apariției bolilor care afectează fie inima, fie sistemul nervos. Descrisă pentru prima dată în anul 1991 de către un medic japonez, afecțiunea a fost denumită inițial Cardio-miopatia Takotsubo, care este un tip de vas utilizat de către pescarii japonezi în capturarea caracatițelor. Când medicul a efectuat o radiografie cu raze X unui pacient care suferea de Sindromul "inimii frânte", o parte din inima pacientului semăna cu respectivul vas, motiv pentru care a denumit astfel afecțiunea. Specialiștii susțin că sunt înregistrate din ce în ce mai multe astfel de cazuri, în care suferințele apar datorită "tăvălugului" de probleme pe care le trăim.
"Sindromul «inimii frânte» este cel mai adesea asociat cu un stres major: decesul unui membru apropiat al familiei, al unui prieten apropiat, suferința propriului copil, divorțul, pierderea unor sume de bani. Studii aprofundate au de-monstrat o suferință reală a inimii care se modifică structural la nivelul apexului, care este reversibilă în timp. Durerea toracică se aseamănă în acest caz foarte mult cu aceea din infarctul miocardic, există chiar modificări și pe electrocar-diogramă și chiar în probele de la-borator, putându-se ajunge pentru diagnostic inclusiv la investigarea arterelor coronare, adică coronarografia, aspectul acestora fiind unul normal, spre deosebire de infarct unde există modificări ale artere-lor", explică dr. Florian Stoian, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie, în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000. 
Sindromul Da Costa
Episoadele care pot cauza durerile toracice sunt determinate de suferințele inimii, ale vaselor de sânge și de cele respiratorii. Unul dintre acestea este Sindromul Da Costa sau nevroza cardiacă, ce nu este o boală în sine, ci o asociere de simptome determinate de un dezechilibru al sistemului nervos. "Acest sindrom apare în general la persoane neadaptate la problemele vieții curente, și se manifestă prin sete de aer, dureri toracice, palpitații, astenie, transpirații, anxietate. La mulți pacienți cu această tulbu-rare poate fi și o dovadă a stresului psihologic", completează dr. Florian Stoian.
Cauzele digestive
Dintre cauzele digestive se pot menționa doi factori: durerea toracică din cancerul de esofag-durere cu caracter continuu,fără legătură cu efortul sau mișcarea, este precedată de dificultatea de a înghiți alimentele, inițial pe cele solide, apoi până la lichide, asociată cu scăderea ponderală marcată, astenie marcată și de oboseală. Cea de-a doua patologie esofagiană care se însoțește de durere toracică și care este diagnosticată eronat în sfera cardiologiei sau pneunologiei o reprezintă hernia hiatală. În acest caz, o porțiune din stomac "alunecă" în esofag, apărând durerea toracică, asociată uneori cu palpitații,alteori cu tuse sau greață, caz în care durerea apare în poziția culcat și se diminuează la ridicarea în picioare. Aceste două cauze se pot diagnostica fie prin radiografie cu substanță baritată, sau prin endoscopie digestivă superioară.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei