Drama pacienților care așteaptă un transplant de organe: liste interminabile de așteptare!

de Andreea NĂSTASE Marţi, 22 Septembrie 2015 294
Numărul scăzut de donatori de organe reprezintă o problemă reală la nivelul Uniunii Europene, dar mai ales la nivelul României. Cu un număr de doar 6,6 donatori la un milion de locuitori, România se află pe penultimul loc la nivel european (media UE - 17,5 donatori la un milion de locuitori), în ceea ce privește numărul donatorilor de organe. Un rezultat direct al acestei situații este că în România, doar 5,6% dintre pacienții înscriși pe listele de așteptare beneficiază de un transplant.
Pentru a remedia această problemă se vehiculează mai multe tipuri de strategii prin care poate fi crescut numărul donatorilor. Dintre acestea, o soluție puțin costisitoare, dar foarte eficientă este modificarea status quo-ului privind statutul de donator. În acest moment, în România funcționează un status quo de tip consimțământ explicit care presupune că pentru a deveni donator de organe trebuie să îți exprimi în mod explicit această intenție trecând printr-un complex proces birocratic.
În alte țări precum Austria, Belgia sau Suedia funcționează un status quo de tip consimțământ implicit, care presupune că atunci când te naști devii implicit donator. Pentru a renunța la acest statut trebuie să treci printr-un scurt traseu birocratic, practic, opusul situației din România.
Aparent, simpla definire a statutului donatorului de organe (consimțământ implicit sau explicit) influențează semnificativ numărul donatorilor. De exemplu, doar 17% dintre români declară că nu ar deveni donatori din motive religioase în timp ce 31% sunt dispuși să-și doneze organele după moarte. O posibilă explicație pentru această statistică este dificultatea pe care o ridică procedura prin care poți deveni donator.
În prezent, numărul pacienților înscriși pe listele de așteptare a ajuns la 4.040, iar numărul celor care au beneficiat de un transplant este de doar 177. Cei mai mulți dintre bolnavii care se roagă pentru o nouă șansă la viață au nevoie de un ficat nou, adică 475 de pacienți. 123 sunt pe lista de transplant cardiac, 71 pentru pancreas și 3.371 pentru rinichi. Din păcate, cel puțin 5.500 de bolnavi mor în fiecare an, aflându-se încă pe listele de așteptare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei