Factori care declanşează durerile dentare la cald sau rece

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 08 Decembrie 2023 676
Toţi oamenii se confruntă, la un moment dat, cu dureri dentare. Specialiştii spun că durerea de dinți la cald sau rece poate lua, însă, diverse forme și se poate manifesta la intensități diferite. Aceasta apare, de obicei, atunci când smalțul, stratul protector exterior al unui dinte, s-a uzat, ducând la expunerea dentinei (stratul mijlociu al dintelui). Trebuie precizat că există numeroase cauze potențiale ale eroziunii smalțului dentar, unele dintre acestea fiind ușor de prevenit.
Cariile dentare sau plombele prost puse pot fi o cauză a acestor dureri, ele având posibilitatea de a determina apariția unor fisuri în dinți. Din cauza fisurilor, nervi pot fi expuși, ceea ce crește probabilitatea de apariție a durerilor în urma consumului alimentelor și lichidelor reci sau calde. În funcție de gradul de afectare al dintelui, tratamentul unei carii dentare poate presupune plombarea cavității formate în dinte, plasarea unei coroane peste dinte, pentru a înlocui coroana sa naturală sau tratamentul de canal radicular, cu îndepărtarea țesutului nervos, a țesuturilor vaselor de sânge și a oricăror zone deteriorate ale dintelui.
Potrivit dr. Gabriela Nichifor, în stadiul incipient, smalțul dentar poate fi restabilit cu un tratament cu fluor (fluorizare dentară).
Pe de altă parte, hipersensibilitatea dentară poate să apară inclusiv la persoanele care au beneficiat de un tratament de restaurare dentară, la care plombele s-au deschis sau au căzut. În astfel de situaţii, plombele pot să se fisureze sau să cadă nu doar din cauza unui tratament efectuat incorect, ci și din cauza uzării, apărută în mod natural, după o anumită perioadă de timp. La apariția durerilor sau a sensibilității dentare la unul dintre dinții plombați, se recomandă vizita la medicul dentist.
„O consecință severă a sănătății bucale deficitare, retracția gingivală poate duce, şi ea, la pierderea dinților. Sensibilitatea dentară la rece sau cald reprezintă un simptom incipient al retracției gingivale, motivul fiind expunerea dentinei, în urma retragerii gingiei. Tratamentul retracției gingivale depinde de gravitatea pierderii țesuturilor și de principala cauză a condiției. Diagnosticată tardiv, aceasta poate necesita intervenţii chirurgicale pentru curățarea țesuturilor sau pentru restabilirea țesuturilor gingiei. Chirurgia este recomandată, de regulă, în cazurile severe de retracție gingivală sau când afectați sunt dinții frontali, iar nevoia estetică primează. Smalțul, prima linie de apărare a dinților împotriva obiectelor calde, lipicioase sau abrazive, se uzează odată cu trecerea timpului, sub acțiunea unor factori chimici. Totodată, odată cu uzarea smalțului, dinții devin mai sensibili, crescând riscul apariției cariilor dentare. Nu doar riscul pentru carii este crescut, ci și sensibilitatea dentară”, a explicat medicul.
De precizat că eroziunea dentară poate fi prevenită printr-o igienă dentară adecvată și prin evitarea alimentelor bogate în zaharuri. De asemenea, eroziunile semnificative ale smalțului pot necesita tratamente specifice, ce pot presupune aplicarea unei substanțe pe dinții pătați sau decolorați, fie acoperirea dintelui cu o coroană dentară.
Alte cauze pentru durerea de dinți la cald sau rece includ: infecțiile dentare; periajul dentar puternic; utilizarea unor produse dure de îngrijire dentară, precum apa de gură pe bază de alcool sau pasta de dinți pentru albire; consumul unor alimente cu aciditate crescută; fumatul și utilizarea produselor din tutun; igiena orală precară.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei