Sfaturi pentru a evita arsurile stomacale de sărbători

de Cuget Liber Joi, 24 Decembrie 2009 644
În perioada sărbătorilor, crampele și arsurile stomacale sunt principalele probleme de sănătate ca urmare a consumului excesiv de alimente. După perioada de post, zilele de sărbătoare ce urmează se transformă, de regulă, într-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mâncare, salate, fripturi, prăjituri, etc. Conform specialiștilor, meniurile de sărbătoare sunt, de regulă, alcătuite din principalele alimente care cauzează arsuri stomacale. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, există câteva reguli pe care, dacă le respectați, vă veți putea bucura în liniște de zilele de sărbătoare. Prima regulă ar fi să savurați și să nu mâncați lacom. Volumul de mâncare pe care îl serviți la o masă este foarte important. Nu umpleți farfuria la refuz, așezați pe farfurie porții mici din fiecare fel de mâncare și serviți cu înghițituri moderate și fără grabă, astfel puteți evita senzația de greață ce apare, de obicei, în urma unui consum excesiv și lacom de alimente și puteți savura cu adevărat gustul fiecărui preparat. Evitați mesele copioase. Nu contează doar cât mâncați, ci și ce anume mâncați! Cu siguranță știți, sau bănuiți că alimentele bogate în grăsimi sunt un inamic al organismului, dar nu uitați că și zahărul intră în această categorie. Dacă trebuie să optați între piure și plăcintă cu dovleac, alegerea cea mai potrivită este piureul - vă poate ajuta să calmați arsurile stomacale. Atenție la desert! Unul dintre principalii inamici ai dietei în perioada de sărbători este desertul. Prăjiturile cu multă ciocolată, cozonacul cu multă cremă, bomboanele, deși atât de gustoase, sunt principalele alimente responsabile de arsurile stomacale. Înaintea servirii mesei, antreurile dietetice sunt ideale pentru a preveni arsurile stomacale. Optați pentru creveți, somon și alte alimente bogate în proteine și sărace în grăsimi. Salatele de legume sunt, de asemenea, o alegere potrivită, însă atenție la cantitatea de dressing sau sos de maioneză. Nimeni nu se așteaptă să "săriți" peste desert, la masa de Crăciun, însă optați pentru desertul cel mai potrivit: în loc de o prăjitură cu ciocolată, alegeți o salată de fructe. Astfel, veți preveni arsurile stomacale și caloriile în exces. Nu vă grăbiți! Dacă întrerupeți împodobirea bradului pentru a servi masa și mâncați în grabă pentru a reveni la activitatea precedentă, veți avea neplăcuta surpriză de a vă simți balonat și lipsit de energie. Programați-vă activitățile astfel încât acestea să nu se suprapună și oferiți mesei suficient timp astfel încât să puteți savura în liniște meniul. Studiile demonstrează că arsurile stomacale sunt mult mai comune în situațiile în care masa nu este servită în liniște, iar pe lângă acestea, apar și eructațiile și senzația de balonare. Faceți mișcare! După o masă bogată de sărbători, toată lumea este tentată să se întindă și să se relaxeze în fața televizorului. Dar această atitudine este una greșită, deoarece pentru o digestie corectă este nevoie de mișcare; optați pentru o plimbare scurtă în aer liber sau câteva exerciții simple de relaxare. Oricât de obosit v-ați simți, încercați să rămâneți în picioare, deoarece gravitatea ajută la menținerea acidului în stomac. Odihniți-vă pe partea stângă! Dacă după servirea mesei vă simțiți foarte obosit și considerați absolut necesar un timp de repaus în pat, întindeți-vă pe partea stângă; acest sfat oferit de specialiști este bazat pe anatomia esofagului, care relaționează cu stomacul pe partea dreaptă. Un pahar de vin sau de șampanie nu vor afecta stomacul, dar terminarea sticlei va face diferența. Cu cât consumul de alcool crește, sfincterul esofagului se relaxează provocând reflux. Tratați-vă cu ceaiuri naturiste! În cazul în care ați pățit-o și nu vă este prea bine, beți un pahar mare de apă imediat ce simțiți că stomacul dumneavoastră nu reacționează bine la alimentele servite; apa poate direcționa acidul înapoi în esofag, de unde ajunge în stomac. Adăugați o linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă într-un pahar de apă fierbinte; așteptați 10 minute, apoi beți conținutul. Utilizat pentru tratarea grețurilor provocate de răul de mișcare, ghimbirul ajută și la relaxarea mușchilor ce susțin peretele esofagului, astfel încât acidul din stomac nu este împins către esofag. Alte ceaiuri recomandate pentru arsurile stomacale sun cele din infuzie de anason, chimen sau secară; într-un pahar cu apă se adaugă două lingurițe de plante, se lasă 10 minute la infuzat, după care se bea conținutul.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei