Țânțarii au devenit rezistenți la insecticidele folosite împotriva lor

de Petruta RIDICHE Marţi, 22 August 2023 121
De cele mai multe ori, înțepăturile de țânțari sunt inofensive. Totuși, fără să ne dăm seama, în unele cazuri acestea pot provoca boli grave, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika. Îngrijorarea este tot mai mare, pentru că un studiu recent demonstrează că insectele au devenit rezistente la insecticid.
Cercetarea a fost realizată de către Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG). Din acest motiv, lupta împotriva răspândirii febrei West Nile va fi împiedicată. Specialiștii au sesizat că rezistența la insecticide a fost dezvoltată de acest tip de țânțar (Culex pipiens). Studiile ITG au confirmat rezistența la o serie de insecticide comune, inclusiv permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT. Țânțarii folosiți de ITG au fost expuși la insecticidele menționate pentru 24 de ore. Mai puțin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp, ceea ce dă motive de a vorbi de rezistență. Confirmarea rezistenței reprezintă o veste proastă pentru sănătatea publică, având în vedere că înțepăturile țânțarilor pot răspândi mai multe boli.
„În fața acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacția este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistență, acest mijloc de control nu va mai fi o opțiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, atrage atenția centrul de cercetare din Belgia.
ITG studiază, în acest moment, mai multe măsuri alternative de combatere, inclusiv controlul biologic și inteligența artificială. Cele mai predispuse categorii de oameni care se află în pericol sunt persoanele cu grupa de sânge 0 și femeile gravide.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei