Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe, eliberate gratuit de medicii de familie. Ce precizări face CNAS

de Madalina PETRESCU Duminică, 10 Septembrie 2023 2008
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, vineri, că adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe, la începutul noului an școlar, se eliberează gratuit în cabinetele medicilor de familie. Același lucru se aplică și în cazul avizelor epidemiologice, fişelor medicale, precum şi a altor documente.

„Dragi părinți și tutori, suntem aici pentru a vă reaminti că medicul de familie vă poate ajuta în multe moduri în ceea ce privește sănătatea copiilor voștri! Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie să le fie un partener de încredere!”, a transmis Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Adeverințele eliberate gratuit de medicii de familie constau în:
adeverințe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri;
acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială, în conformitate cu legea;
adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unitățile de învățământ;
dovada de (re)vaccinare;
avizul epidemiologic;
fișa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap.

Ministerul Sănătății informează că adeverințele medicale pentru copii – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări – sunt necesare numai la înscrierea unui nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a, nefiind necesar ca ceilalți copii să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începerea noului an școlar.

De asemenea, instituția precizează că lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov susține că la înscrierea în creșă/grădiniță este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate și modelul din Anexa nr. 16.1, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2, eliberată de medicul de familie.

Atât la înscrierea în clasa pregătitoare, cât și la cea în clasa a IX-a, dacă minorul a frecventat o grădiniță/școală în care există cabinet medical școlar, este necesară fișa medicală de la grădiniță/școală și adeverința medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3, eliberate de medicul școlar al grădiniței/școlii frecventate. În caz contrar, este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu dovada de vaccinare a copilului, eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între diferite unități de învățământ, dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu, trebuie prezentată fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă, eliberată de medicul școlar, în caz contrar fiind nevoie doar de adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu dovada de vaccinare a copilului, eliberată de medicul de familie.

Totodată, este menționat faptul că antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor nu li se va solicita aviz epidemiologic, la revenirea din vacanțe.

De asemenea, în mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice în unitățile de învățământ preuniversitar, asistența medicală prevăzută la alin. (1) se realizează prin medicii de medicină de familie/generală și medicii stomatologi din localitățile respective sau din localități apropiate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei