Aproape 1.700 de ucraineni au beneficiat, anul acesta, de servicii medicale, în judeţul Constanţa

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 10 Septembrie 2023 2807
De la începutul războiului dintre Ucraina şi Rusia și până în prezent, au intrat în România aproape 3,5 milioane de ucraineni, din care, potrivit datelor Recensământului din 2022, în ţara noastră trăiesc aproximativ 46.000 de ucraineni, foarte mulţi în Constanţa.
Marea majoritate a persoanelor care locuiesc, la acest moment, în România sunt femei cu copii şi aşa cum era de aşteptat, la un moment dat, au avut nevoie de diferite consulturi de specialitate şi investigaţii medicale. Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, în judeţul nostru, în perioada ianuarie - iulie 2023, au beneficiat de servicii medicale și medicamente 1.659 de persoane ucrainene, costul acestora ridicându-se la suma de 1,8 milioane de lei.
„Cele mai solicitate servicii medicale au fost cele spitalicești, 873 de ucraineni au necesitat internare, urmate apoi de servicii medicale primare (346 pacienți), 162 de cetățeni accesând servicii medicale de specialitate clinică. De asemenea, sunt ucraineni care au fost incluși în Programe Naționale de Sănătate Curative, 75 de persoane în PNS diabet zaharat și 19 în Subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni, iar 21 de pacienți ucraineni sunt incluși în PNS de dializă”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Aura Drăgoi.
Menționăm că cetățenii ucraineni se pot prezenta la orice furnizor de servicii, adică medic de familie, medic din policlinică ce are contract cu Casa de Asigurări, medic de spital. Acolo, furnizorul intră pe site-ul Casei și generează un cod unic în sistemul nostru de asigurări de sănătate.
Ca urmare, ei sunt tratați ca orice pacient român și pot obține tot ce au nevoie: bilet de trimitere sau chiar și diverse tratamente în spital, unele care nu pot fi întrerupte, motiv pentru care statul român s-a gândit să le faciliteze accesul la ele.
În prezent, pachetul de bază în asistenţa medicală primară cuprinde: servicii medicale curative, de prevenție și profilactice, servicii medicale la domiciliu, administrare de medicamente, precum și servicii medicale adiționale. La acestea se adaugă serviciile de diagnostic și terapeutice pe care medicul de familie le poate furniza conform competențelor dobândite.
Serviciile medicale curative cuprind serviciile pentru urgențele medicale, precum și consultațiile pentru afecțiuni acute (inclusiv intervenții de mică chirurgie sau manevre specifice). Consultațiile pentru bolile cu potenţial endemoepidemic ce necesită izolare pot fi acordate și la distanță.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei