Cetățenii SUA nu vor mai avea nevoie de viză de lungă ședere în România. Scutiri și pentru canadieni și japonezi

de Madalina PETRESCU Duminică, 23 Iunie 2024 567
Cetățenii Statelor Unite ale Americii, care nu au nevoie de viză pentru a intra în România, vor fi exceptați și de la obligativitatea deținerii vizei de lungă ședere, care se eliberează la expirarea celor 90 de zile de ședere în țară fără viză, conform unei hotărâri adoptate de către Guvern.

Executivul a mai stabilit menținerea regimului de scutire de vize de lungă ședere pe teritoriul României, după aderarea la spațiul Schengen cu granițele aeriene, navale și maritime, pentru cetățenii canadieni și japonezi.

De ce este important: Începând din 2002, deci de peste 20 de ani, cetățenii Statelor Unite ale Americii, indiferent de tipul de pașaport deținut, sunt exceptați de la obligativitatea obținerii vizei de intrare în România pentru o ședere de până la 90 de zile pe semestru. La expirarea termenului de 90 de zile, cetățenii americani care doresc sa rămână în continuare în România au obligația să solicite autorităților române competente prelungirea dreptului de ședere, respectiv o viză de lungă ședere.

Această viză nu este însă greu de obținut, pentru că, din 2003, Guvernul a stabilit că cetățenilor Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederatiei Elvetiene și Japoniei li se poate prelungi dreptul de ședere temporară în România fără prezentarea dovezilor referitoare la existenta mijloacelor de întreținere, iar în cazul celor care desfășoară activități comerciale, și fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația privind regimul străinilor în România, potrivit profit.ro

Acum, Guvernul a adoptatun act normativ care prevede că: ”Cetățenii Statelor Unite ale Americii sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizelor de lungă ședere”. Măsura este prezentată ca necesară pentru a menține un regim special pentru cetățenii americani, odată cu aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim de la 31 martie, dată de la care România este obligată să aplice, în integralitate, acquis-ul Schengen, inclusiv în materie de vize de scurtă ședere.

Acest acquis prevede că durata maximă a șederii autorizate pe teritoriul statelor aflate în spațiul Schengen pentru resortisanții țărilor terțe, indiferent dacă aceștia au obligația de a deține viză sau sunt scutiți de o astfel de obligație, nu poate depăși, în total ”90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile”, indiferent de tipul pașaportului deținut.

Calculul acestei perioade se efectuează prin cumularea, în interiorul termenului de referință, a perioadelor de ședere pe teritoriul României cu perioadele de ședere pe teritoriul oricărui stat care aplică în totalitate acquis-ul Schengen. Prin urmare, în lipsa modificării pregătite, cetățenii americani din România ar trebui să solicite viză de lungă ședere dacă au depășit 180 de zile de ședere în Schengen.



Taguri

Comentează știrea

Bukker
Vineri, 21 iunie

Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos --- https://use.my/arctrum

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei