Cimitirele constănţene, pline de câini şi cerşetori! Ce faceţi cu banii colectaţi?

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 18 Aprilie 2023 1704
La acest moment, cimitirele constănţene arată fix ca și orașul, în unele zone. În ambele se găsesc gropi, sunt pline de câini vagabonzi şi cerșetori, pe toate drumurile. Și asta în condițiile în care, la finele acestei săptămâni, creştinii ortodocşi vor lua cu asalt toate cimitirele din municipiul Constanţa, pe 24 aprilie fiind marcat Paştele Blajinilor.


Imaginile surprinse, zilele trecute, în Cimitirul central Clares sunt mai mult decât grăitoare. Pe aleile principale, nimic de comentat. Ba chiar se poate observa bunăstarea de care au dat dovadă rudele celor decedaţi, pentru că aproape peste tot sunt numai cavouri și morminte costisitoare, unele utilate cu mese, scaune, pahare, spaţii care să le asigure celor de dincolo tot „confortul”… Desigur, există și cavouri decente, doar îngrijite, fără kilometri de marmură de jur-împrejur, care stau cuminţi printre mastodonţii din jur. Deci, cum spuneam, aici, totul este curat, îngrijit, dar când se intră şi pe aleile secundare, lucrurile nu mai stau la fel ca la „centru”.

Din această cauză, oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, spunând că sunt toţi plătitori de taxe şi nu este normal ca într-o parte să fie într-un fel, iar într-alta, altfel. În aceste condiţii, spun ei, dacă tot scot anual bani din buzunare, au pretenţia ca atunci când merg la mormintele celor dragi să nu rişte să fie compostaţi de vreunul dintre dulăii care îşi fac veacul prin cimitir. Mai mult decât atât, îşi doresc să nu rişte să cadă în vreo groapă neacoperită sau să îşi agaţe şi să îşi rupă hainele în crengile netăiate de pe unele parcele neîngriite.

„De fiecare dată când am venit la soţul meu la mormânt am dat nas în nas cu câinii care își fac veacul în perimetrul cimitirului. Cei mai mulţi sunt foarte mari şi ne este frică de ei. Am încercat să îi ignor mereu, pentru că par periculoși și agresivi. Apoi, ne-am dori ca interiorul cimitirului să arate la fel cum este în partea din faţă, nu deplorabil, cum este în anumite zone. În weekend, am constatat că sunt porţiuni pline de frunze, mizerie, unele morminte fiind aproape în totalitate acoperite de buruieni. Ca urmare, cine are treabă în interiorul cimitirului se lovește, pe lângă colții înfometaţi de câine, și de buruieni, citirea pietrelor de mormânt fiind o adevărată provocare”, ne-a declarat Eleonora N., de 74 de ani.

Dată fiind această situație, ne întrebăm ce se întâmplă cu banii colectaţi pentru întreţinerea mormintelor, pe care populaţia îi achită anual. „Dacă banii ar fi fost utilizaţi pentru scopul pentru care au fost strânşi, acestea ar fi arătat altfel”, a precizat Ionel R., de 67 de ani.

Situaţii asemănătoare sunt întâlnite şi în cimitirele Viile Noi, Constantin Predescu, Anadalchioi și Palazu Mare, constănţenii fiind la fel de nemulţumiţi de starea în care se prezintă cimitirele, dintr-un capăt într-altul.

„Uneori, am impresia că cei care le administrează nu au pic de respect pentru noi. În aceste condiţii, mă întreb ce presupune taxa de îngrijire a mormântului, pentru că ne facem singuri curat, ori de câte ori venim, tăiem buruienile, le adunăm în saci. Dacă tot facem curat noi, măcar să golească pubelele de gunoi, pentru că, de cele mai multe ori, sunt pline şi nu mai ai loc să arunci un ac. Aşa se face că, uneori, mulţi le aruncă pe jos, pentru că nu au altă variantă. Pur şi simplu nu au de ales. Doar nu or să umble cu gunoaiele după ei, până găsesc alte pubele, poate în capătul aleilor. Mulţi dintre noi suntem bătrâni şi nu putem căra. Ne este foarte greu să ajungem şi la morminte, dar dragostea pe care le-am purtat-o decedaţilor ne dă putere să venim din când în când la mormintele lor”, a adăugat Violeta B., în vârstă de 80 de ani. 

Taguri

Comentează știrea

rica
18 aprilie 2023
umilinta si jignire foarte grave

starea cimitirelor ca si regulamentul de functionare al cimitirelor facut de primarie dupa care locurile de veci sunt doar concesionate si ramasitele aruncate la groapa comuna dupa 7 ani sunt o imensa jignire, umilinta si bataie de joc la adresa atat a celor vii cat si a celor morti din partea primariei; cainii vagabonzi si mizeria sunt doar bomboana de pe coliva; ar trebui construite noi cimitire de urgenta pentru ca sa nu se mai arunce ramasitele mortilor la groapa comuna; sa va fie rusine magarilor si ramasitele voastre sa ajunga si ele la groapa comuna ca ale celorlati

Lazar
18 aprilie 2023
Cimitire murdare si ne intretiinute

.D-na Mirabela ȘERBĂNESCU,eu am facut o recomandare la Primaria Constantei,in cautarea celui mai bun administrator al cimitirelor din C-ta,e dl general fost sef IPJ C-ta dr in drept si filozof uns cu toate alifile de ultimul standar al politiei Ro,cu o vechime de 33,3 ani.Va dati seama ca nu,o sa dati gresi.Omul e plin si de relati la cel mai inalt nivel cel putin in MAI si IGPR e foarte bine documentat.Noua romanilor aceti indivizi bine pregatiti sa putem evulua avem mare nevoe.Ca tot sub comanda acestor indivizi sau format si clanurile de interlopi pe toate domenile.Si Ro e cam cu 50.de ani in urma.Tinuta pe loc de acesti Hozii care au acoperit adevarul si nu sa facut dreptate in spiritul legi staului de drept si al Constitutiei Ro.Nu vedeti de rezultatele bune sunt si avansati.Ce mai doriti dsv,ca gropile mortilor include si pretu de intretinere si curatenie.

Pt rica
18 aprilie 2023
Pt rica

Nu există groapa comună. Faceți afirmații care contravin legii 102/2014 precum și regulamentului invocat. Citiți întâi și documentați-va. Locurile neîngrijite și cu taxe neplătite mai mult de 2 ani, contractele de concesiune pot fi încetate.

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei