Doctorii, nemulţumiţi de majorarea cotizaţiilor! „Nu știm ce face Colegiul Medicilor pentru noi”

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 26 Septembrie 2023 16479
Dublarea cuantumului cotizaţiei pe care trebuie să o plătească lunar la Colegiul Medicilor din România a iscat un val de nemulţumiri în rândul doctorilor. Deşi mulţi dintre ei nu au fost anunţaţi, până acum oficial de acest lucru, vestea că vor fi obligaţi să achite la fiecare 30 de zile, 100 de lei, în loc de 50 de lei, a circulat rapid de la unul la altul.
Decizia de dublare a cuantumului cotizației survine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial din cursul săptămânii trecute, a Deciziei nr. 17/2023 privind stabilirea cuantumului cotizației de membru al Colegiului Medicilor din România. Totodată, potrivit prevederilor actualei decizii, medicii rezidenţi au obligaţia de a achita lunar cotizaţia de membru în cuantum de 50 lei. De asemenea, medicii care nu desfăşoară activitate medicală şi doresc să îşi păstreze calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România au obligaţia de a achita lunar o cotizaţie în cuantum de cinci lei. Având în vedere că vorbim despre o dublare a sumei, acum, în loc să plătească 600 de lei pe an, vor scoate din buzunare, 1.200 de lei. Bineînţeles, situaţia a stârnit o mulţime de reacţii în rândul medicilor.
„Nu înţeleg de ce taxa este atât de mare. Nici dacă ar veni cu elicopterul să vadă cabinetul, tot nu ar costa atâţia bani”, ne-a declarat un medic.
Un altul a precizat că doctorii cer respectul societăţii, în condiţiile în care ei au o misiune specială faţ̦ă de semeni, aceea de salvare de vieţi. „Unii dintre noi ajung, câteodată, în zone defavorizate, care înregistrează deficit de medici, în locuri în care mulţi nu ar pune, poate piciorul niciodată. Cu toate acestea, medicii merg oriunde este nevoie de ei. Nu îmi dau seama, însă, ce face Colegiul Medicilor pentru noi, la ce ar putea fi folosiţi aceşti bani, că până acum nu am văzut nimic concret”, ne-a mărturisit dr. Cornelia R.
„Taxe peste taxe şi nimic mai mult. Nimeni nu ne întreabă, în schimb, dacă avem nevoie de ceva”, a precizat dr. Amalia V.
Ce spune Colegiul Medicilor din România
De partea cealaltă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) fac precizarea că valoarea actuală a cotizației de membru a fost stabilită în 2016 şi că în ultimii doi ani, Colegiul a primit din partea colegiilor teritoriale o serie de solicitări privind majorarea cotizaţiei de membru, fundamentate pe dificultățile financiare întâmpinate din cauza veniturilor mici, existând astfel riscul ca atribuțiile legale să nu poată fi îndeplinite. „În anul 2022, în conformitate cu prevederile legale și statutare, Comisia administrativă şi financiar-contabilă a solicitat date financiar-contabile în teritoriu, cu centralizarea opiniei privind creşterea cuantumului cotizaţiei, iar 22 de colegii teritoriale și-au exprimat dorința de majorare a cotizației la o valoare cuprinsă între 60 și 100 lei. În anul 2023, analiza bilanțurilor colegiilor teritoriale, prin compararea rezultatului din anii 2021 și 2022, a demonstrat o traiectorie descendentă abruptă a acestui indicator la 27 de colegii, nouă colegii teritoriale prezentând un rezultat negativ. În contextul evoluției salariului minim şi a indicelui de inflație în perioada decembrie 2016 - iunie 2023, adică de la ultima creștere a cotizației de membru până în prezent, CAFC a emis o recomandare Consiliului Național pentru mărirea cotizației de membru la suma de 100 de lei/lună pentru medicii cu activitate medicală și menţinerea cuantumului cotizației de membru la suma de 50 lei/lună pentru medicii rezidenți și de cinci lei/lună pentru medicii fără activitate”, şi-a justificat Colegiul Medicilor decizia.
Mai mult decât atât, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că au trimis către colegiile teritoriale această recomandare pentru informare și analiză încă din data de 4 august 2023. Trebuie precizat că sunt scutiţi de plata cotizaţiei medicii care au solicitat suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România, pe durata suspendării; medicii care au statutul de veterani de război; medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Taguri

Comentează știrea

ion
26 septembrie 2023
fite

Cum ce fac cu banii? Sedii elegante, personal cu fite si atat !

Cornel
26 septembrie 2023
Lipsa de transparenta

In Constanta sunt 2450 medici, ceea ce ar reveni la o cotizatie de 45.000 euro/luna. Din cotizatie se platesc 4-5 femei care lucreaza la sediu, acte, contabilitate si chiria unui apartament de 4 camere in vila dr.Raica in peninsula, sa zicem 1500 euro cu utilitati cu tot - maxim 10000 euro in total. Restul banilor ???? Toate functiile din colegiu sunt neretribuite

Gheorghe
26 septembrie 2023
cuget

Cemi pasa mie de doctori cit platesc taxe ?? Imi pasa ca nu sint oamen de garda daca ajung in UPU - mi-a zis o vecina asistenta ca sunt zile fara medic pe Ginecologie, Neurochirurgie si inca vro 2

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei