Graffiti, între cultură și vandalism: "Azi sunt destul de puțini grafferi care fac cu adevărat artă"

de Andreea ANDRONACHE, Andreea CARAUA Miercuri, 27 Martie 2024 3922
„Graffiti” este o formă de artă stradală, reprezentată de texte sau imagini desenate în spațiile publice, cu ajutorul markerelor sau al sprayurilor cu vopsea. Acest tip de artă are ca scop înfrumusețarea spațiilor urbane și transmiterea de mesaje către societate.



Totuși, graffiti-ul este interpretat de multe persoane ca o formă de vandalism. La data de 24 august 2022 a intrat în vigoare Legea numărul 260/2022 privind modificarea și completarea Legii numărul 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială a ordinii și liniștii publice. Astfel, potrivit articolului doi, alineatul 14, din Legea 260/2022, constituie contravenție „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate”. Cei care se abat de la lege riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

Graffiti din perspectiva artistului: Care este scopul?
Este o delimitare fină între arta stradală și vandalism. Potrivit unui graffer constănțean, multe persoane confundă artiștii cu persoanele care doar își scriu numele, stângaci, pe clădiri sau desenează simboluri obscene. „Graffiti-ul este văzut ca un act de vandalism și distrugere asupra orașului pentru că în ziua de azi sunt destul de puțini grafferi care cu adevărat fac artă. Restul fac doar mâzgălituri”, a spus graffer-ul, adăugând că „Adevărații grafferi sunt puși în aceeași oală cu copiii care desenează pe garduri”.

Graffer-ul a mai specificat că artiștilor stradali le este greu să facă lucrări mai complexe, deoarece nu au susținere din partea cetățenilor: „Constănțenii au o părere proastă despre graffiti. Nu ai cum să faci un desen complex și frumos dacă oamenii cheamă poliția și aruncă cu ouă în tine, ei nu percep arta și în alte feluri”.

Artiștii care practică graffiti își asumă două mari riscuri: distrugerea lucrărilor și amenzi din partea autorităților. Atunci când lucrările lor sunt acoperite cu var a doua zi, grafferii nu pierd doar timp, ci și bani. „Pentru un desen complex ai nevoie de ore bune și bani de investit în vopsea, însă tot efortul pe care îl depui poate dispărea peste noapte pentru că oamenii aleg să le șteargă”, a informat graffer-ul.

Un tub mai ieftin de spray cu vopsea costă aproximativ 20 de lei, dar pentru ca lucrările să fie mai rezistente, unii artiști ajung să plătească și peste 100 de lei pe un singur tub de spray. În cazul markerelor cu vopsea, prețurile sunt cuprinse între aproximativ 15 și 50 de lei, în funcție de grosimea vârfului, dar și de cantitatea și de calitatea vopselei.

Între grafferi și autorități există tensiuni mari: „Relația cu autoritățile nu este deloc una bună, noi mergem pe premisa noastră, ei pe a lor. În momentul în care te prinde poliția, ori ești bătut, ori amendat”, a declarat graffer-ul pentru „Cuget Liber“.

Principalul criteriu prin care grafferii își aleg locurile unde să își expună arta este vizibilitatea acestora: „Ținta noastră principală este să facem desene în locurile cele mai des circulate, astfel să poată fi văzute din autobuz, mașină, sau la o simplă plimbare, de aceea majoritatea desenează prin centrul orașului”.

Graffer-ul îi sfătuiește pe cei care au o pasiune pentru acest tip de artă și sunt la început de drum să nu deseneze pe instituții sau sedii publice: „Sfatul meu pentru începători? Vreți să faceți graffiti? Mergeți în locuri care nu aparțin nimănui, părăsite. Nu desenați pe instituții sau sedii publice”.

Păreri împărțite în rândul cetățenilor
Sunt persoane cărora nu le plac desenele din spațiul public și ar dori ca acestea să rămână strict pe hârtie. „Dacă ai talent, exprimă-ți talentul în alt fel, dar nu pe blocuri. Apreciez talentul, dar nu așa. De ce să mâzgălești casa omului? Pe pereți îți arăți talentul?”, a susținut o femeie care locuiește în centrul orașului, unul dintre locurile preferate de artiștii stradali.

Sunt și constănțeni care consideră că graffiti este o formă de artă și îl delimitează de vandalism: „Este o artă, unii chiar fac frumos, niște desene frumoase. Dar cei care își scriu numele pe toate gardurile reprezintă o mare rușine pentru Constanța”, spune o femeie în vârstă, privind desenele din Portul Turistic Tomis. „Dacă este un desen realizat de cineva profesionist, îmi place, dacă este un nume pe perete, nu îmi place”, a mai spus o elevă.

C.C., angajatul unui magazin cu materiale pentru artiști, susține că „arta stradală este artă stradală, iar să murdărim pereții este vandalism”. El a mai spus că are o colaborare bună cu artiști stradali care „vin și cumpără cu sacul”, însă sunt și copii care „vin cu părinții și atunci nu ai cum să le spui nu”.

Sprayurile cu vopsea sunt periculoase în mâinile copiilor, nu doar pentru că aceștia pot vandaliza din joacă diferite clădiri, fără să știe că fac rău, dar se mai și pot răni cu ușurință, folosind sprayul în zone cu vânt puternic sau lângă foc deschis.

Taguri

Comentează știrea

„Ținta noastră principală este să facem desene în locurile cele mai des circulate, astfel să poată fi văzute din autobuz, mașină, sau la o simplă plimbare, de aceea majoritatea desenează prin centrul orașului”
26 martie

Si de ce trebuie toti sa admiram mizgilitura ? De cind toti trebuie sa fim de acord cu ceva ? Poate mizgilesti frumos, dar limitat si cu autorizatie ! E o estetica urbana, sint preferinte, etc ! Lumea "libera", asta democrata, inseamna preferinte cu respectarea unui cadru global ! Adica nu mizgilesti tot centrul ca asa ai tu bibilica ! Unde trebuie poate un control mintal, era vorba cu "binele si forta" sau felurile de papica ca pe unele traditii zice mult condiment piperat. Un bob de piper si nu e pentru mine ! Plus e conceptul de "proprietate", cu particularitati public si privat. La altii pe privat 1cm daca ai intrat, 10 pusti apar imediat ! " Sfatul meu pentru începători? Vreți să faceți graffiti? Mergeți în locuri care nu aparțin nimănui, părăsite ", si unde sint locurile astea fara apartenenta ? Intrii pe proprietatea privata, ca poate nu a avut fonduri sau cazuri speciale si produci vandalism [ sau chiar a statului in ultima instanta, adica un proprietar tot avem ]. Cadrul legal si aici bine definit, si vazut cit e voie cu respectarea tuturora !

lumea democrata
27 martie

Si asta e foarte restrictiva, ca fiecare are drepturi si tine la ele ! Poti sa faci ceva public, fara a intra in contradictie cu alte drepturi ! [ si implicit caracterul super restrictiv ]. Pe proprietatea ta, doar acolo poti mai multe si tot fara a intra in contradictie cu alte norme. Adica esti chimist bun si vrei pocnitoare sa ajunga pe 3continente sau pe principiul eficientei energetice o dezvoltare personalizata a atomului ! Altii poate cu muzica, etc.

Tara Fiecaruia
27 martie

Acolo dupa regulile alea cu ala pasionat de mizgilici se poate asa cum are chef. Clasic, era cu naufragiul [ Stan , Bran si frumusetea ] ca nu doreau impozite si in final natura a rezolvat ! Esenta era ca descoperi mereu ca e nevoie de alta regula care sa garanteze ceva ala. Si alta si alta, de ajungi la un sistem greu de controlat ! Mai practic, orice tara se potriveste bine si pe povestea asta !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei