Legea porcului schimbă tradiția la români. Ce nu mai au voie gospodarii să facă

de Madalina PETRESCU Luni, 06 Noiembrie 2023 949
S-a schimbat legea privind comercializarea cărnii de porc. ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interzicerea comercializării acestora sau a cărnii provenită de la porcinele crescute în gospodării.

Se interzice vânzarea porcilor din gospodăriile țărănești

În cadrul noilor modificări ale legii privind creșterea și vânzarea porcilor în gospodăriile țărănești, s-a introdus o interdicție totală asupra vânzării porcilor vii. Aceasta se aplică și cărnii provenite de la acești porci, punând în dificultate gospodarii care sperau să obțină un profit din vânzarea animalelor din curte înainte de Crăciun.

Gospodarii au obligația de a declara porcii la Primărie

Conform noilor reglementări, proprietarii de porci din gospodării devin obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol. Acest pas adițional are ca scop monitorizarea și reglementarea mai stricte a creșterii porcinelor.

Reguli pentru transportul porcinelor

Normele privind transportul porcinelor au fost revizuite. Acestea permit mutarea porcinelor între diferite tipuri de exploatații și abatoare, cu condiția ca anumite cerințe să fie îndeplinite. Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, și aceste mijloace trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează într-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii.

Excepții privind transportul de scurtă distanță

Cu toate acestea, există o excepție pentru transportul de scurtă distanță, unde proprietarii de porci pot utiliza propriile mijloace de transport pe o distanță mai mică de 50 de km, fără a fi nevoie de înregistrare sau autorizare sanitar-veterinar, cu condiția să respecte cerințele generale privind transportul de animale.
Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:
a) în exploataţia non-comercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, din 02.10.2023 poate fi citită integral AICI.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei