Mai multe firme de pescuit care au primit 645.000 euro trebuie să returneze întreaga sumă

de Madalina PETRESCU Miercuri, 27 Septembrie 2023 249
Mai multe firme de pescuit care în perioada pandemiei au primit ajutor peste jumătate de milion de euro trebuie să returneze acum întreaga sumă.

În loc să rămână acasă, angajații ar fi ieșit în larg să prindă pește, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii.

20 de pescadoare trebuie să stea acum la mal până vor returna banii. Lipsa pescadoarelor din larg ar putea duce la o reducere considerabilă a capturilor de pește din Marea Neagră și la o creștere a importurilor.

645.000 de euro trebuie să înapoieze 14 dintre cele 20 de firme de pescuit care au depus dosare să primească ajutorul de la Uniunea Europeană și statul român pentru perioada pandemiei.

Gabriel Sidorenco, reprezentant firmă de pescuit: ”Avem de dat înapoi în jur de 50.000 de euro. Suntem în tratative cu mai multe bănci să facem un împrumut.”
Dan Gheorghe Giurgiu, reprezentant firmă de pescuit: ”22.000 de euro. Bani pe care i-am investit în navă. Situația e tragică, noi nu avem ce să mai facem, încotro să o mai luăm”.

În 2020, firmele au primit, în funcție de cifra de afaceri, de la 20.000 la 200.000 de euro. Ajutorul era menit să acopere captura pierdută când pescadoarele ar fi trebuit să rămână la cheu, atunci când activitatea a fost oprită.

Dar în 2021, inspectorii de la Curtea de Conturi au verificat evidențele contabile și au descoperit că pescarii au avut de fapt activitate economică în perioada pentru care au luat ajutor financiar. Pescadoarele apar și în monitorizările Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, relatează stirileprotv.ro

Gheorghe Ștefan, secretar de stat Ministerul Agriculturii: ”Noi am luat de la ANPA numărul de zile de pescuit din 2019, 2021 versus 2020 şi în marea majoritate numărul de zile la Marea Neagră a fost cam la fel. De aici şi suspiciunea.”

Laurențiu Mirea, președintele Pescarilor din România: "Noi am accesat pe ghidurile lor, nu am greșit nimic pe accesări.”

Pescarii intenționează să dea în judecată Direcția de pescuit din Ministerul Agriculturii.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei