Ministrul Sănătății: “Se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat”

de Madalina PETRESCU Joi, 18 Aprilie 2024 273
Ministerul Sănătăţii lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor, de către medici, de la unităţile medicale de stat la cele din mediul privat, a anunţat joi ministrul Alexandru Rafila.

"Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. (...) Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe propria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate. Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. (...) Lucrăm la acest lucru", a spus Rafila, preluat de Agerpres.

Alexandru Rafila, a făcut aceste afirmații, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Alexandru Rafila a mai precizat că trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile.

El a mai spus, despre legalitatea ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat, că trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor dar că, în principiu, un medic care are dreptul de liberă practică poate să parafeze un document, însă e nevoie de o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv.

Afirmaţiile ministrului sunt făcute în contextul în care medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar şi candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, este acuzat că a trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale şi că a acordat consultaţii la acea clinică, ceea ce îl plasează în stituaţie de incompatibilitate.

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi ”era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.


Taguri

Comentează știrea

Eori
24 aprilie

Politicienii Ar Trebuii Să Investească Bani,  În Construcția Și Modernizarea De Spitale,  Grădinițe, Școli, Licee, Și Facultăți,  Pentru A Fi Bine În România: https://youtu.be/vBZocDYVR6Q?feature=shared Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei