Gata cu producătorii de alimente necinstiți, care nu fură doar la cântar, ci și la conținut, și fac astfel bani pe spinarea, dar mai ales pe sănătatea noastră! Din 13 decembrie, Uniunea Europeană îi obligă să ne informeze detaliat despre conținutul produselor pe care ni le vând.
- Publicitate -
Ambalajul oricărui produs alimentar va reflecta obligatoriu adevărul despre ce suntem pe cale să cumpărăm. Noile etichete alimentare vor fi introduse în mai puțin de o săptămână și ne vor fi de mare folos.
Nu doar că le vom putea citi fără să avem nevoie de ochelari – literele de pe etichete vor avea cel puțin 1,2 mm, în cazul ambalajelor mari, și 0,9 mm la cele mici -, dar vom ști exact ce conținut caloric de sare, zahăr și alergeni are produsul pe care vrem să-l cumpărăm. În plus, pentru a depista originea oricărei eventuale probleme vom ști și din ce țări sau județe provin toate ingredientele folosite.
Ce trebuie scris pe etichetă
Etichetele trebuie să fie ușor vizibile, lizibile și, după caz, de neșters. Potrivit Regulamentului UE (nr. 1169/2011) referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (IPCA), pe etichete vom citi următoarele informații:
denumirea produsului alimentar;
lista ingredientelor;
orice ingredient sau adjuvant tehnologic ori provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs care provoacă alergii ori intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modificată;
cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
cantitatea netă de produs alimentar;
data durabilității minimale sau data-limită de consum;
condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat;
țara de origine sau locul de proveniență;
instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2% alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;
o declarație nutrițională (valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare).