18 candidați în cursa alegerilor prezidențiale din Bulgaria

305
18 candidați în cursa alegerilor prezidențiale din Bulgaria - bulgaria-1316353630.jpg

Bulgarii ar putea avea de ales, la 23 octombrie, echipa prezidențială care va conduce țara în următorii patru ani din rândul a 18 "perechi prezidențiale", președinte plus vicepreședinte, după model american, relatează Sofia News Agency.
În total, 18 "perechi prezidențiale" s-au înregistrat la Comisia Electorală Centrală până sâmbătă după-amiază, când a expirat termenul legal de înscriere în cursa electorală.


Cei 18 concurenți reprezintă 11 partide politice, o coaliție politică și șase comitete de inițiativă.
Comisia Electorală Centrală va trebui acum să examineze documentele fiecărui concurent pentru funcția de președinte și vicepreședinte, urmând ca ulterior să anunțe dacă au întrunit condițiile legale pentru a candida.


Cum unii dintre candidați și-au depus mai de mult cererile, Comisia Electroală deja a aprobat 14 "perechi prezidențiale".
Ultimii concurenți care și-au depus sâmbătă candidaturile reprezintă formațiuni marginale și comitete de inițiativă.
Cea mai notabilă absență este a candidaților din partea partidului minorității turce din Bulgaria, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care în anii trecuți s-a aflat la guvernare alături de socialiști.


Potrivit unui sondaj al institutului Mediana, dat publicității duminică, cele mai multe șanse de a câștiga alegerile prezidențiale din octombrie le are candidatul partidului de centru-dreapta GERB, aflat la putere, Rosen Plevneliev, care conduce detașat. Următorul clasat ar fi candidatul opoziției socialiste, fostul ministru de externe Ivailo Kalfin, în prezent europarlamentar, în timp ce pe a treia poziție se situează primul comisar european al Bulgariei, Meglena Kuneva, candidat independent, dar care în trecut a fost în partidul de centru al fostului rege și premier al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg.


Potrivit sondajului, Kuneva ar avea șanse mai bune dacă ar reuși să ajungă în turul doi de scrutin. Susținerea sa, care luase avânt, a fost afectată în ultima perioadă de solidaritatea principalelor partide politice în jurul nominalizaților lor. Șansele lui Kuneva depind și de mobilizarea alegătorilor care nu sunt afiliați politic.


Cu toate că Plevneliev se situează în fruntea preferințelor electoratului, 47% dintre persoanele chestionate au spus că viitorul președinte nu trebuie să fie din partidul aflat la conducere, iar 58% cred că, dacă va fi ales, fostul ministru pentru dezvoltare regională va asculta de ordinele premierului Boiko Borisov.


Cei mai buni trei politicieni din țară sunt, în opinia cetățenilor bulgari, actualul comisar al Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, actualul președinte, Gheorghi Părvanov, și premierul Boiko Borisov.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Septembrie 2011
Stire din Actual : David Petraeus a devenit noul șef al CIA
Pagina a fost generata in 0.6341 secunde