Deși în zonă războiul bate la ușă

86 de militari de Infanterie Marină vor pleca în misiune de pace în Kosovo

1503

Articole de la același autor

Ieri, la Babadag, a avut loc ceremonia privind plecarea în misiune, în teatrul de operațiuni de la Kosovo, a unei subunități aparținând Batalionului 307 Infanterie Marină. Este prima misiune în teatrele de operații la care participă o structură din compunerea batalionului.
86 de militari comandați de maiorul Marius Gheorghescu vor face parte din Detașamentul Național de Forțe - RoFND - din compunerea Grupului de Luptă Multinațional de Vest al misiunii conduse de NATO în Kosovo, KFOR.

Potrivit lt. cdor. Mugurel Pascu, de la Statul Major al Forțelor Navale Române, militarii vor îndeplini, timp de șase luni, alături de un detașament de militari italieni, activități specifice de escortă, control trafic și patrulare.
La ceremonie au participat, alături de rudele militarilor, reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării, ai Bisericii Ortodoxe Române și ai administrației publice locale din județul Tulcea.
Comandantul detașamentului, Marius Gheorghescu, a declarat că "este o misiune dificilă, care ne onorează. Pregătirea a fost solicitantă, presărată cu dificultăți".
La eveniment a participat și contraamiral de flotilă Daniel Dănilă, șeful Statului Major al Forțelor Navale. El a spus că plecarea militarilor în Kosovo înseamnă o premieră. "Suntem acolo pentru a ajuta la menținerea păcii" - a spus Dănilă.

Părinți în lacrimi
Câteva zeci de persoane, rude, prieteni și cunoscuți au asistat, ieri, la ceremonia privind plecarea celor 86 de militari români în Kosovo. Dată fiind situația actuală din regiune, luptele interne care se poartă de când Kosovo s-a proclamat stat independent, în sufletele rudelor acestor 86 de militari există sentimentul pericolului care îi paște la orice pas.
I-am auzit pe mulți dintre părinții acestor tineri spunând că se roagă la Dumnezeu ca fiii lor să se întoarcă sănătoși din această misiune.
Petrana și Nicolae Maxim, din Tulcea, au urmărit cu sufletul la gură ceremonia ce a precedat plecare fiului lor, Viorel, de 27 de ani, în Kosovo. Ei ne-au declarat că tânărul nu a mai fost plecat în vreo altă misiune și se vor ruga să se întoarcă sănătos acasă.
La fel, părinții lui Octavian Cornei, de 24 de ani, din Fântâna Mare, ne-au declarat că băiatul lor a fost ales pentru a merge într-o astfel de misiune dificilă și nu a refuzat. "Sperăm să se întoarcă cu bine, pentru că vom plânge în fiecare zi pentru el" - ne-a declarat mama militarului, cu lacrimi în ochi și emoționată.
La fel, soția lui Valentin Dăscălescu, de 24 de ani, ne-a spus că soțul ei și-a dorit foarte mult să plece în misiune și că toată familia, în frunte cu fetița lor, de doar un an și jumătate, îl vor aștepta să se întoarcă sănătos acasă.
Părinții comandantului plutonu-lui, Marius Gheorghescu, de 37 de ani, proaspăt căsătorit, și-au stăpânit emoțiile și ne-au spus că "noi îl încurajăm să-și facă datoria. Noi știm ce am crescut și știm că se va întoarce cu bine din această misiune".

Militari curajoși
Militarii din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină nu și-au arătat vreo clipă emoțiile sau teama că pleacă în cea mai fierbinte zonă de operațiuni.
Petre Dănilă ne-a declarat că nu îi este teamă că pleacă în prima sa misiune. "Nu îmi este teamă. Este mai degrabă curiozitate" - ne-a spus el, cu gândul la logodnica sa, care îl va aștepta cu sufletul la gură acasă.
Sergentul Ion Răceanu își îmbrățișa băiețelul de cinci ani, Bogdan, care, în doar câteva zile, va simți profund lipsa tatălui. Copilul a spus că "îmi va fi dor de tati", și îl ținea strâns de gât.
Lt. cdor. Mugurel Pascu ne-a declarat că, începând de joi, 28 februarie, militarii vor fi transportați în Kosovo, la bordul aeronavelor Hercules.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2914 secunde